Ruske energetske kompanije Gasprom i Rosnjeft suočavaju se sa otplatom spoljnog duga

Ruske energetske kompanije Gasprom i Rosnjeft suočavaju se sa otplatom spoljnog duga

Dve najveće ruske energetske kompanije pod kontrolom države suočile su se u ponedeljak sa otplatom duga stranim vlasnicima obveznica. Gasprom je platio. Rosnjeft nije.

Gazprom je platio stranim investitorima kada je u ponedeljak dospela obveznica od 1,3 milijarde dolara, denominovana u dolarima, kažu vlasnici obveznice.

Rosnjeft je u nedelju dospeo na dospeće obveznice od dve milijarde dolara denominirane u dolarima. Vlasnici ove obveznice još uvek nisu primili uplatu, a standardna praksa je bila da ona bude uplaćena pre kraja sledećeg radnog dana, rekli su investitori. Rekli su da i dalje očekuju da ga dobiju narednih dana.

Divergencija doprinosi neizvesnosti sa kojom se suočavaju investitori koji drže rusku imovinu. Spremnost i sposobnost ruskih kompanija da plaćaju kupone i glavnice obveznica dovedena je u pitanje zbog odmazde Kremlja na sankcije Zapada.

Niz mera odmazde je izneto otkako su sankcije sprovedene, uključujući zabranu deviznih transfera u inostranstvo. Ruska centralna banka zabranila je isplatu kupona stranim investitorima, uključujući i državni dug Rusije. Ovo je podstaklo zabrinutost da je Rusija postavljena za svoj prvi neplaćanje od 1998. godine.

U subotu je predsednik Vladimir Putin izdao dekret kojim su ublažene ove mere kako bi se omogućila plaćanja po zajmovima u stranom vlasništvu. Rekao je da ih treba napraviti u rubljama.

Investitori su rekli da Gaspromova otplata obveznica u ponedeljak ukazuje da kompanija nastoji da nastavi da pristupa međunarodnim tržištima. Otplatila je svoj kredit u dolarima, uprkos dekretu od prošlog vikenda, rekli su investitori.