Francuska će ispasti iz deset najboljih svetskih ekonomija

Francuska će ispasti iz deset najboljih svetskih ekonomija

Spor ekonomski rast će gurnuti Francusku sa liste deset najvećih svetskih ekonomija u roku od pet godina, prema ažuriranoj globalnoj perspektivi Međunarodnog monetarnog fonda.

Institucija sa sedištem u Vašingtonu očekuje da će udeo Francuske u globalnom BDP-u u smislu pariteta kupovne moći (PPP) pasti na 1,98 odsto u 2029, u poređenju sa 2,2 odsto koliko su zabeležili analitičari MMF-a prošle godine.

Najnovije projekcije fonda pokazuju da će francuski budžetski deficit ostati iznad 4% do 2029. godine, a očekuje se da će javni dug premašiti 115% bruto domaćeg proizvoda (BDP). Evropska komisija je ranije signalizirala potencijalne sukobe sa fiskalnim pravilima EU u svom odgovoru na francuski budžetski plan za 2024. godinu, naglašavajući da trenutni izgledi predstavljaju rizik od negativnog prilagođavanja od strane globalnih rejting agencija.

Prema bazi podataka, koju je ova organizacija ažurirala ranije ovog meseca, Britanija – čiji se udeo u globalnom BDP-u 2029. očekuje da predstavlja 2,2% na osnovu PPP – biće rangirana kao deseta najveća svetska ekonomija. U međuvremenu, predviđa se da će Turska zauzeti deveto mesto, jer će njen udeo u narednih pet godina dostići 2,09%.

Prvih pet faktora koji doprinose globalnoj ekonomiji biće Kina, za koju se predviđa da će činiti 19,48% svetskog BDP-a do 2029. godine, SAD (14,72%), Indija (9,23%), Japan (3,21%) i Indonezija (2,79%). Očekuje se da će među prvih deset biti i Nemačka (2,77%), Rusija (2,71%) i Brazil (2,19%).

Ranije ovog meseca, MMF je povećao svoju prognozu globalnog rasta za tekuću godinu, zaključivši da se svetska ekonomija pokazala „iznenađujuće otpornom“. Ekonomisti očekuju da će globalni rast BDP-a iznositi 3,2 odsto u 2024. godini, što je za skromnih 0,1 procentni poen više u odnosu na ranu januarsku prognozu. Sledeće godine očekuje se rast rasta istim tempom od 3,2%.