Fed će podići kamatne stope na 4% sledeće godine

Fed će podići kamatne stope na 4% sledeće godine

Izveštaj o indeksu potrošačkih cena od srede koji pokazuje da se inflacija u SAD nije ubrzala u julu, bio je prvo „pozitivno“ čitanje o pritiscima na cene otkako su Federalne rezerve počele da pooštravaju politiku, rekao je predsednik Fed-a Čikaga Čarls Evans, čak i kada je signalizirao da veruje da Fed ima još mnogo posla.

Uz nepromenjene potrošačke cene prošlog meseca u poređenju sa junom, ali rast od 8,5% u odnosu na godinu dana ranije, inflacija je i dalje „neprihvatljivo” visoka, a Fed će verovatno morati da podigne svoju referentnu stopu, koja je trenutno u rasponu od 2,25%-2,5% na 3,25%-3,5% ove godine i na 3,75%-4% do kraja sledeće godine, rekao je Evans.

Primedbe sugerišu da Evans, među 19 centralnih bankara koji su postavili američku monetarnu politiku, očekuje da će uskoro usporiti ono što je Fed bio najstrmiji krug povećanja kamatnih stopa u poslednjih nekoliko decenija. Iako nije bio izričit o tome da li će podržati sniženje već sledećeg meseca, Fed će morati samo da podigne stope za procentni poen tokom naredna četiri meseca da bi dostigao svoju prognoziranu stopu na kraju godine.

To bi bila polovina tempa povećanja stopa u poslednja četiri meseca.

Istovremeno, njegovo očekivanje da će stope dostići 4% sledeće godine sugeriše da je on jastrebskiji od finansijskih tržišta, koja procenjuju najvišu stopu fondova od 3,75% koja će biti dostignuta sredinom 2023, sa smanjenjem stopa.

„Osećam se kao da smo na dobrom mestu i da možemo da se okrenemo da budemo restriktivniji ako inflacija izmakne kontroli više od onoga o čemu razmišljam“, rekao je Evans na događaju na Univerzitetu Drejk u Des Mojnu u Ajovi. „Ali, takođe, ako se stvari brže poprave, ne možemo da podignemo stope toliko koliko sam upravo naznačio… Mislim da smo sada dobro pozicionirani za nekoliko različitih obrta podataka u narednih nekoliko meseci“.

Evans je rekao da očekuje da će inflacija biti bliža 2,5% sledeće godine prema preferiranoj meri Fed-a, indeksu cena lične potrošnje, iako je i dalje iznad Fed-ovog cilja za inflaciju od 2%.

Od marta, Fed je podigao referentnu referentnu stopu za 2,25 procentnih poena, uključujući dva uzastopna povećanja od tri četvrtine procentnog poena na sastancima u junu i julu.

Prošlonedeljni izveštaj koji pokazuje da su poslodavci dodali više od pola miliona radnih mesta u julu – daleko više nego što se očekivalo – podstakao je očekivanje tržišta za treće uzastopno povećanje od 75 baznih poena u septembru kako bi se sprečilo ono što bi moglo da bude obnovljeno inflatorno pritiskanje zbog zategnutog tržišta rada.

Nakon što je CPI izveštaj u sredu pokazao hlađenje inflacije, trgovci su prešli na klađenje na povećanje od pola poena za septembar.

Evans je u sredu rekao da ne misli da nedavni izveštaj o poslovima nužno ukazuje na veću inflaciju, „ali nam treba više podataka o tome”.

I shvatiće: Fed će imati još jedno mesečno čitanje o američkom tržištu rada pre sastanka u septembru i nekoliko različitih mera inflacije.