EU kupuje prirodni gas po visokoj ceni

EU kupuje prirodni gas po visokoj ceni

EU je povećala kupovinu energije, uvozeći prirodni gas sa visokom cenom zbog hitne potrebe da napuni skladišta pre nego što dođe zima ili Rusija zatvori slavine za gas zbog odbijanja uvoznika da plati u rubljama.

Podaci Rojtersa pokazuju da se zalihe trenutno pune brže nego što se očekivalo. Prema statističkim podacima, zahtevi za isporuku ruskog gasa Evropi ovog meseca su dostigli petomesečni maksimum. Uvoz LNG-a je takođe u porastu.

Prema izveštaju, početkom maja nivoi zaliha prirodnog gasa u Evropi bili su 18% ispod petogodišnjeg proseka pre pandemije. Količina gasa u skladištu u EU i Velikoj Britaniji porasla je na 380 teravat-sati (TVh). Ovim tempom bi gas u skladištu mogao da dostigne 904 TVh do 1. oktobra kada počne grejna sezona, kažu analitičari.

EU se obavezala da će smanjiti uvoz ruskog gasa za dve trećine do sledeće godine i eliminisati svoju zavisnost pre 2030. Napor da se odvikne od ruske energije dolazi usred već rastuće globalne potražnje i visokih cena LNG. Rusija je bila glavni snabdevač energijom za EU, zadovoljavajući otprilike 40% potražnje bloka za prirodnim gasom.

Prema istraživaču EVI, ako Moskva sada obustavi dotok gasa, EU — isključujući Španiju i Portugal — i Velika Britanija, zajedno, trebaće da smanje potrošnju gasa za 459 TVh tokom leta. U slučaju da region želi da održi nivo zaliha gasa od 33% u odnosu na ukupni kapacitet, onda bi morao da smanji potrošnju za čak 790 TVh, rekao je istraživač.

U međuvremenu, raste zabrinutost da ako EU kupuje prirodni gas po „izuzetno visokim cenama“, onda cena po kojoj bi ga prodala svojim potrošačima jednostavno neće biti pristupačna svima. Preduzeća i potrošači širom kontinenta već se muče sa svojim računima za struju, a neki su čak upozoravali i na neposredne bankrote zbog prevelikih troškova energije.