Elon Musk predviđa recesiju

Elon Musk predviđa recesiju

SAD ne idu u „veliku recesiju“, ali je blagi pad moguć, rekli su milijarder Tesla i vlasnik SpaceKs-a Elon Musk u podkastu „Full Send“ ove nedelje.

„Ne mislim da idemo u veliku recesiju. To bi mogla biti blaga recesija koja će trajati nekoliko godina“, sugerisao je on, ponavljajući predviđanje koje je dao ranije ove nedelje na sastanku akcionara Tesla 2022, gde je rekao da su SAD „prošle vrhunac inflacije“ i da će verovatno videti „relativno blaga recesija“ koja traje oko 18 meseci.

U podkastu, Musk je izjavio da je moguća i globalna recesija. To bi zavisilo od geopolitičke situacije i moglo bi da bude izazvano nekom vrstom velikog geopolitičkog događaja, rekao je on, misleći na situaciju između Kine i Tajvana.

„Ono što je teško predvideti je… ako dođe do rata između Kine i Tajvana. To bi poslalo svet u recesiju. To je mogućnost – nešto kao veliki, veliki događaj.“

Od početka godine u SAD je zabeležen nagli rast inflacije i pad BDP-a. U prvom kvartalu 2022. američka ekonomija se smanjila za 1,6%, au drugom za dodatnih 0,9%. Inflacija je porasla na 40-godišnji maksimum, na 9,1% u odnosu na isti period prošle godine u junu – što je dovelo do toga da su Federalne rezerve SAD podigle kamatne stope, dok su američke akcije padaju, a velike kompanije, poput Muskove Tesle, bile su prinuđene da najave velike -razmjerno otpuštanja radi smanjenja troškova.

Dok su mnogi ekonomisti upozoravali na recesiju, drugi tvrde da američka ekonomija i dalje ima resurse da se izvuče, a Nacionalni biro za ekonomska istraživanja, agencija koja proglašava kada SAD zvanično uđu u recesiju, to još nije uradio.