MMF traži načine da pomogne zemljama koje su pogođene ratom

MMF traži načine da pomogne zemljama koje su pogođene ratom

LONDON – Međunarodni monetarni fond traži načine da obezbedi hitno finansiranje zemljama koje se suočavaju sa skokovima cena hrane izazvanim ratom i razgovaraće o merama na sastanku izvršnog odbora u ponedeljak, rekli su Rojtersu izvori upoznati sa tim.

Plan, koji ranije nije prijavljen, biće predstavljen na neformalnoj sednici odbora.

To bi omogućilo MMF-u da pomogne Ukrajini i drugim zemljama koje su teško pogođene ruskim ratom u Ukrajini bez nametanja uslova potrebnih u redovnom programu fondova, rekli su izvori, koji su tražili da ne budu imenovani jer je to pitanje još u fazi razmatranja. Veličina i obim mera još nisu bili jasni.

Zvanično glasanje za tu meru – koju je razvilo osoblje MMF-a poslednjih meseci – očekuje se pre godišnjih sastanaka Fonda u oktobru, rekli su izvori.

Ako bude odobren, privremeno bi povećao postojeće granice pristupa i omogućio svim zemljama članicama da pozajme do dodatnih 50% svoje kvote MMF-a u okviru Instrumenta za brzo finansiranje MMF-a i Instrumenta za brzo kreditiranje koji služi zemljama sa niskim prihodima, rekli su izvori.

„Koncept je jednostavan, ali bi mogao da pomogne mnogim zemljama“, rekao je jedan od izvora.

Cijene hrane su porasle širom svijeta nakon početka rata zbog blokiranih puteva snabdijevanja, sankcija i drugih trgovinskih ograničenja, iako je sporazum uz posredovanje UN-a koji je omogućio nastavak izvoza žita iz ukrajinskih luka prošlog mjeseca počeo da pomaže u poboljšanju trgovinskih tokova i nižim cijenama u posljednje vrijeme nedelje.

Zajmodavac sa sedištem u Vašingtonu je u julu predvideo da će inflacija ove godine dostići 6,6% u razvijenim privredama i 9,5% u tržištima u razvoju i privredama u razvoju, što predstavlja „jasan rizik“ za sadašnju i buduću makroekonomsku stabilnost.

Mnoge afričke zemlje i druge siromašne zemlje koje pate od nestašice hrane i akutne gladi tražile su povećanje sredstava, ali nije odmah bilo jasno koliko će zemalja tražiti dodatnu finansijsku pomoć.

Predlog MMF-a bi ponudio ograničenu pomoć Ukrajini, ali njeni zvaničnici kažu da im je potreban „punopravni“ finansijski paket dok se bore da održe vladu dok vode prvi veliki rat u Evropi od Drugog svetskog rata.

Portparol MMF-a je prošle nedelje rekao Rojtersu da globalni zajmodavac „nastavlja da blisko sarađuje sa ukrajinskim vlastima i trenutno istražuje sve izvodljive opcije da pruži dalju podršku Ukrajini u ovim izazovnim okolnostima“.

Prekomorski kreditori Ukrajine podržali su dvogodišnje zamrzavanje plaćanja za skoro 20 milijardi dolara međunarodnih obveznica, ali zemlja mora da plati 635 miliona dolara glavnice po prethodnim zajmovima MMF-a počev od sredine septembra.

MMF je u martu odobrio 1,4 milijarde dolara hitnog finansiranja za Ukrajinu u okviru instrumenta RFI kako bi se zadovoljile hitne potrebe potrošnje i ublažio uticaj rata.

Rat Rusije protiv Ukrajine izmenio je globalne obrasce trgovine, proizvodnje i potrošnje roba na način koji će održati cene na istorijski visokim nivoima do kraja 2024. godine, izvestila je Svetska banka u avgustu.

Hrana je najveća pojedinačna kategorija u inflacionim korpama – izbor dobara koji se koriste za izračunavanje troškova života – u mnogim zemljama u razvoju, čineći oko polovinu u zemljama poput Indije ili Pakistana i u proseku oko 40% u zemljama sa niskim prihodima, Podaci MMF-a pokazuju.