Ekonomija Velike Britanije raste manje nego što se očekivalo

Ekonomija Velike Britanije raste manje nego što se očekivalo

LONDON – Britanska ekonomija je u julu porasla manje nego što se očekivalo, kada je porasla za 0,2 odsto u odnosu na jun, uz pad proizvodnje električne energije koji je verovatno odraz viših tarifa za energiju, pokazali su zvanični podaci u ponedeljak, prenosi Rojters.

Rojtersova anketa je ukazala na mesečni rast od 0,4 odsto u julu.

Bruto domaća proizvodnja pala je za 0,6 odsto u junu, što uključuje dva dana državnih praznika u čast 70 godina pokojne kraljice Elizabete na britanskom tronu.

Portparol Kancelarije za nacionalnu statistiku rekao je da uticaj praznika nije bio veliki faktor u julu.

U tri meseca do jula, BDP je ostao nepromenjen u poređenju sa prethodnim tromesečnim periodom.

„Anegdotski dokazi sugerišu da bi moglo biti nekih znakova promena u ponašanju potrošača i smanjene potražnje kao odgovor na povećanje cena“, rekao je ONS u vezi sa padom proizvodnje električne energije.

Prošlog meseca, Banka Engleske je prognozirala da će Britanija skliznuti u recesiju krajem 2022. i da će izaći iz nje tek početkom 2024. godine, velikim delom zbog udarca po životni standard zbog rasta cena energije.

Prošle nedelje, nova premijerka Liz Trus najavila je veliku pomoć domaćinstvima obećavajući da će ograničiti rastuće cene energije, smanjujući rizik od ozbiljnog udara po ekonomiju, iako po cenu od 100 milijardi funti (116,16 milijardi dolara) ili više za već rastegnute javne finansije.