Indonezija se nada napretku u pregovorima sa šefovima finansija

Indonezija se nada napretku u pregovorima sa šefovima finansija

Finansijski lideri G20 sastaće se ove nedelje na Baliju radi razgovora koji bi trebalo da obuhvate pitanja poput globalne bezbednosti hrane i rastuće inflacije, dok domaćin Indonezija pokušava da osigura da trvenja oko rata u Ukrajini ne prekinu diskusije naravno, prenosi Rojters.

Ruska invazija na Ukrajinu zasenila je sastanak ministara spoljnih poslova Grupe 20 velikih ekonomija prošle nedelje, pošto je najviši ruski diplomata napustio sastanak i optužio Zapad za „bezumnu kritiku“.

Indonezija se nada da će objaviti saopštenje kada se razgovori završe u subotu, iako je guverner njene centralne banke rekao da će sastanak biti sažet u izjavi predsedavajućeg ako to nije izvodljivo.

„Nadamo se najboljem, ali se naravno pripremamo za najgore“, rekao je guverner centralne banke Indonezije Peri Vardžijo.

„Ne želim da spekulišem, još uvek se veoma trudimo da dođemo do saopštenja“, rekao je on u intervjuu prošle nedelje.

Indonežanski zvaničnici su primetili neslaganja između zapadnih zemalja i Rusije oko toga kako napisati nacrt komunikea koji bi opisao stanje globalne ekonomije i kako na nju utiče rat u Ukrajini, koji Moskva naziva „specijalnom vojnom operacijom“.

Na poslednjem sastanku finansijskih lidera G20 u Vašingtonu u aprilu, nije izdato nikakvo saopštenje i zvaničnici nekih zapadnih zemalja napustili su prostoriju kada je došao red da govori ruski predstavnik.

Američka ministarka finansija Dženet Jelen i japanski ministar finansija Šuniči Suzuki, posle bilateralnog sastanka u Tokiju u utorak, okrivili su rat za volatilnost na valutnim tržištima i za povećanje rizika od globalne recesije.

Jelen i Suzuki treba da prisustvuju sastanku na Baliju lično.

Indonezija je saopštila da će se ruski ministar finansija Anton Siluanov obratiti virtuelno na sastanku, a njegov zamenik otputuje na Bali. Ministar finansija Ukrajine je takođe pozvan i trebalo bi da prisustvuje jednoj sednici virtuelno.

Ostavljajući po strani pitanja vezana za rat, Vardžijo je rekao da je G20 postigla značajan napredak u temama kao što su regulatorni principi o kriptovalutama i digitalnim valutama centralne banke.

Zamenik indonezijskog G20 za finansije, Vempi Saputra, rekao je da će grupa pokušati da osmisli akcije kako bi pomogla siromašnim zemljama da se izbore sa pretećom krizom hrane, tako što će obezbediti snabdevanje i pristupačnost hrane i đubriva.

Druge teme na dnevnom redu uključuju uspostavljanje fonda u okviru Svetske banke za bolju pripremu za buduće pandemije i Trust za otpornost i održivost pri Međunarodnom monetarnom fondu kome bi mogle da pristupe zemlje kojima su potrebna sredstva, kao i otpis duga za siromašne zemlje.

Jelen je pozvala Kinu i druge kreditore koji nisu iz Pariskog kluba da sarađuju „konstruktivno“ u pomaganju zemljama sa niskim prihodima koje se suočavaju sa dugom, rekavši da je nedostatak saradnje Pekinga „prilično frustrirajući“.

Indonezijski Vempi je rekao da je multinacionalno potpisivanje globalnog poreskog sporazuma, prvobitno zakazano na marginama sastanaka, odloženo. Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj postavila je novi cilj da veliki poreski remont stupi na snagu 2024. godine, umesto 2023. godine.