Dolar u porastu

Dolar u porastu

SINGAPUR – Dolar je značajno porastao u četvrtak pošto je zabrinutost za rast u američkoj ekonomiji izazvala potražnju za sigurnom utočištem dolara, dok je jen obnovio svoj uspon pošto su investitori udvostručili opklade da će Banka Japana odustati iz svoje politike kontrole krive prinosa, prenosi Rojters.

Slabi američki podaci objavljeni u sredu pokazali su da je maloprodaja u SAD u decembru pala najviše za godinu dana, a proizvodna proizvodnja zabeležila je najveći pad u skoro dve godine, izazivajući strah da najveća svetska ekonomija ide u recesiju.

„Ti slabi podaci zaista su pojačali zabrinutost tržišta oko neminovne recesije u SAD… (koja) je zaista podržala dolar, i mislim da će to postati rastući narativ u narednim mesecima“, rekla je Kerol Kong, valutni strateg u Commonvealth Bank of Australija (CBA).

Sterling je pao za 0,17% na 1,2327 dolara, daleko od jednomesečnog maksimuma na prethodnoj sesiji od 1,2435 dolara, dok je aussie pao 0,49% na 0,6907 dolara, nakon što je pretrpeo gubitak od 0,64% u sredu.

Evro je pao za 0,02% i iznosio je 1,0792 dolara, što je na sličnoj udaljenosti od devetomesečnog maksimuma u ​​sredu od 1,08875 dolara, čak i kada je šef francuske centralne banke Fransoa Vilroa de Galjo zadržao jastrebov stav u pogledu budućeg povećanja kursa Evropske centralne banke.

Novi talas averzije prema riziku – kompliciran vestima o otpuštanju radnih mesta od strane tehnoloških giganata Microsoft (MSFT.O) i Amazon (AMZN.O) – takođe je zadržao dolar u ponudi.

„Efekti pooštravanja FOMC-a će postati sve vidljiviji“, rekao je Kong.

Međutim, dolar nije uspeo da ostvari rast u odnosu na japanski jen i poslednji put je bio niži za 0,4% na 128,42 jena, što je poništilo većinu svog prethodnog dana, neposredno nakon odluke BOJ-a da podrži svoju ultra labavu monetarnu politiku.

Prkoseći tržišnim očekivanjima, BOJ je zadržao svoje ciljne kamatne stope i opseg prinosa netaknutim, i umesto toga napravio je novo oružje da spreči preveliki rast dugoročnih stopa, pokazujući rešenost da zadrži svoju politiku ICC za sada.

Odluka je dovela do pada jena za oko 2% u odnosu na dolar i druge valute ubrzo nakon toga, zajedno sa prinosima na japanske državne obveznice, koji su u sredu u jednom trenutku najviše pali u poslednje dve decenije.

Evro je poslednji put bio niži za 0,39% na 138,58 jena, dok je sterling pao za 0,23% na 158,27 jena, pošto su tržišta nastavila da testiraju odlučnost ultra-gobuđeg stava BOJ-a.

„Mislim da to zaista odražava činjenicu da učesnici na tržištu i dalje spekulišu o promeni politike Banke Japana uprkos njihovoj jučerašnjoj neaktivnosti“, rekao je Kong iz CBA. „Iako još uvek postoje velika očekivanja za promenu politike… mislim da će to zadržati jen prilično povišenim u bliskoj budućnosti.“

Na drugim mestima, kivi je pao za 0,31% na 0,6425 dolara. Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern neće tražiti reizbor i planira da se povuče najkasnije početkom februara, rekla je ona u televizijskoj izjavi u četvrtak.

U odnosu na korpu valuta, indeks američkog dolara je porastao 0,09% na 102,42.