Srbija: Povećanje plata prati rast cena, realni pad standarda

Srbija: Povećanje plata prati rast cena, realni pad standarda

Prosečna januarska plata u Srbiji iznosila je nešto manje od 96 hiljada dinara. Prema decembarskim podacima, više od 70 odsto ljudi zarađuje manje od proseka, polovina zaposlenih radi za manje od oko 70 hiljada dinara, a čak 30 odsto zarađuje manje od 51.805 dinara. Deset odsto zaposlenih sa najnižim primanjima zaradilo je manje od oko 43 hiljade dinara, dok je potrošačka korpa u decembru iznosila više od 101.500 dinara.

Ekonomista Vladimir Vučković ističe da je sadašnji prosek od 800 evra mnogo bolji nego što je bio, ali da su cene u međuvremenu rasle. Vučković navodi da su cene hrane u Srbiji brzo rasle i da su stigle prosek cena hrane u EU. On objašnjava da su razlozi za povećanje cena višestruki, uključujući veće marže i profitne stope proizvođača, kao i povećanje cena struje i birokratske prepreke.

Vučković ističe da će potrošači biti bolje zaštićeni kada tržište bude uređeno kao tržište EU, sa dovoljno konkurencije i boljim ambijentom. Kada je reč o rastu plata u privatnom sektoru, navodi da one prate privredni rast i da privatnici podižu plate kako bi zadržali radnike, posebno u uslovima smanjene radne snage i niske stope nezaposlenosti. Vučković zaključuje da građani Srbije svake godine realno žive sve bolje, sa napretkom od dva do tri procenta.