Cene nafte padaju uoči sastanka OPEK+

Cene nafte padaju uoči sastanka OPEK+

Cene nafte pale su rano u ponedeljak dok su se investitori pripremali za ovonedeljni sastanak zvaničnika OPEK-a i drugih najvećih proizvođača o prilagođavanju ponude.

Fjučersi na naftu Brent pali su za 63 centa, ili 0,6%, na 103,34 dolara po barelu do 0000 GMT. Američka nafta Vest Tekas Intermediate bila je na 97,87 dolara za barel, što je pad od 75 centi, ili 0,7%, nakon što je dostigla najniži nivo od 97,55 dolara kada je počelo trgovanje u Aziji.

Oba ugovora su se u petak oporavila za više od 2 dolara po barelu, jer se apetit za rizikom poboljšao među investitorima. Međutim, i Brent i VTI su završili jul sa svojim drugim uzastopnim mesečnim gubicima, prvi put od 2020. godine, pošto rastuća inflacija i više kamatne stope izazivaju strah od recesije koja bi narušila potražnju za gorivom.

Analitičari ANZ-a kažu da prodaja goriva vozačima u Britaniji opada, dok potražnja za benzinom ostaje ispod petogodišnjeg proseka za ovo doba godine. Odražavajući ovo, analitičari u anketi Rojtersa smanjili su po prvi put od aprila svoju prognozu za prosečnu cenu Brent-a za 2022. na 105,75 dolara po barelu i na 101,28 dolara za VTI.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i saveznici, uključujući Rusiju, grupa poznata kao OPEK+, sastaće se u sredu da donesu odluku o proizvodnji u septembru.

Dva od osam izvora OPEK+ u anketi Rojtersa rekla su da će se na sastanku 3. avgusta razgovarati o skromnom povećanju za septembar, dok su ostali rekli da će proizvodnja verovatno biti stabilna.

Sastanak je održan nakon što je američki predsednik Džo Bajden posetio Saudijsku Arabiju prošlog meseca.

„Dok poseta predsednika Bajdena Saudijskoj Arabiji nije donela trenutne isporuke nafte, verujemo da će Kraljevina uzvratiti tako što će nastaviti da postepeno povećava proizvodnju“, rekla je analitičarka RBC Capital Helima Kroft.

Početkom avgusta OPEC+ ima potpuno poništene rekordne rezove proizvodnje od kada je pandemija COVID-19 zavladala 2020.

Novi generalni sekretar grupe Haitham al-Ghais ponovio je u nedelju da je članstvo Rusije u OPEK+ od vitalnog značaja za uspeh sporazuma, objavio je kuvajtski list Alrai.

U međuvremenu, američka proizvodnja nafte nastavila je da raste pošto je broj platformi porastao za 11 u julu, povećavajući se rekordni 23. mesec zaredom, pokazali su podaci kompanije Baker Hughes.