Cene nafte najviše od krize 2008. godine do danas

Cene nafte najviše od krize 2008. godine do danas

Nemilosrdni uspon nafte, dostigavši skoro 140 dolara u ponedeljak, znači još jedan turbulentan početak nedelje za svetska tržišta.

Sjedinjene Države i evropski saveznici istražuju zabranu uvoza ruske nafte, izjavio je u nedelju američki državni sekretar Entoni Blinken.

To je dovelo do najvećeg nivoa sirove nafte tipa Brent od 2008. Porast od oko 30% otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu 24. februara, ovaj nalet predstavlja još jedan šok za globalne pritiske cena koji su već na najvišim nivoima u decenijama.

Fjučersi na evropske berze su pali za više od 2%, američki ekvivalenti su duboko u minusu, dok je u Aziji japanski Nikkei s plavim čipovima potonuo na najniži nivo u poslednjih 15 meseci i poslednji put pao oko 3%.

Evro takođe potresa novi skok cena nafte. Dosegla je novi najniži nivo u 22 meseca u odnosu na dolar i nakratko pala ispod pariteta u odnosu na švajcarski franak, prvi put od januara 2015. — kada je Švajcarska napustila svoju valutnu vezu u odnosu na evro.

Čini se da je jedinstvena valuta u sve većoj korelaciji sa cenama nafte – što se nafta više penje, evro se niže spušta – pošto viša inflacija i udar na ekonomiju, više cene energije prete da stisnu potrošnju.

Prema napomeni Goldman Sachsa, stalni šok rasta nafte od 20 dolara smanjiće stvarni ekonomski rast u evrozoni za 0,6% i za 0,3% u Sjedinjenim Državama.

Kreatori politike Evropske centralne banke koji se sastaju kasnije ove nedelje imaju razloga za zabrinutost. Isto rade i druge velike centralne banke, a investitori će tražiti bilo kakve znake pomeranja od kreatora politike koji govore u danima koji su pred nama.

Ključni događaji koji bi u ponedeljak trebalo da pruže više smera tržištima:

  • Rusija otvara humanitarne koridore ukrajinskim gradovima čitajte dalje

-Zlato iznad 2.000 dolara po žalbi na sigurno utočište; niklu više od 20% pročitajte više

  • Jon Cunliffe, zamenik guvernera Banke Engleske, na saslušanju u parlamentu
  • Rast izvoza Kine usporava, ukrajinska kriza predstavlja rizik čitaj dalje
  • Cene kuća u Velikoj Britaniji rastu najbržim tempom od 2007: Halifak pročitajte više
  • Nemačke industrijske porudžbine rastu u januaru zbog velike inostrane potražnje
  • Sentik indeks evro zone