Cene gasa u Evropi nastavljaju da rastu

Cene gasa u Evropi nastavljaju da rastu

Cene prirodnog gasa u Evropi su nastavile da rastu, skočivši u četvrtak 12 odsto, nakon što je Evropska komisija priznala da bi bilo nemoguće sprovesti predloženi plan za ograničavanje cena ruskog gasa.

Oktobarski gasni fjučers u TTF čvorištu u Holandiji u jednom trenutku je premašio 2.500 dolara za hiljadu kubnih metara, da bi se kasnije povukao na 2.450 dolara.

Cene su doživele pritisak na povećanje zbog neizvesnosti oko snabdevanja iz Rusije pošto je gasovod Severni tok 1 zatvoren na neodređeno vreme zbog tehničkih problema zbog sankcija. Takođe, u sredu je EU odustala od svog plana da uvede gornju granicu na cenu uvoza gasa iz Rusije nakon odbijanja nekoliko od 27 zemalja članica.

Blok je uveo mere usmerene na obuzdavanje energetske krize bez presedana koja je podstakla inflaciju, naškodila industriji i ostavila brojne nacije na ivici recesije. Analitičari izražavaju zabrinutost da mere koje se usvajaju neće pomoći u smanjenju potražnje za gasom tokom zimske sezone.

„Mjeseci geopolitičkih prepirki doveli su do šoka evropskom tržištu gasa“, rekao je Zongkiang Luo, viši analitičar u Ristad Energi-u, za Bloomberg. „Tržište gasa je slomljen, ali kako ga treba podržati ili popraviti je tekući razgovor bez jasnog rešenja na vidiku“, naglasio je on.