Bloomberg stručnjaci očekuju recesiju evrozone

Bloomberg stručnjaci očekuju recesiju evrozone

Zemlje evrozone suočavaju se sa šansom od 80% od recesije u narednih 12 meseci zbog rastućih cena energenata, uz ozbiljnu krizu u snabdevanju električnom energijom, prema ekonomistima koje je anketirao Blumberg.

Projekcija, koja je porasla sa 60 odsto u prethodnom istraživanju, stavlja rizik od recesije u zoni sa jednom valutom na najviši nivo od jula 2020. godine, izvestila je agencija u ponedeljak.

Nemačka, najveća ekonomija bloka, navodno je među najizloženijim smanjenju isporuke gasa, a predviđa se da će početi da se smanjuje već u ovom kvartalu.

Situacija se neizbežno pogoršava najnovijim prekidom isporuke gasa iz Rusije. U avgustu je Severni tok 1 zatvoren na neodređeno vreme zbog tehničkih problema kao posledica sankcija. Ruski gas sada teče u region u delu svojih nekadašnjih količina preko jedne preostale tranzitne linije kroz Ukrajinu i gasovoda Turski tok kroz Tursku.

Rekordno visoke stope inflacije i druga uska grla u ponudi širom evrozone nastavljaju da usporavaju rast, primećuju analitičari, navodeći da se predviđa da će inflacija dostići vrhunac od 9,6% tokom četvrtog kvartala 2022. Anketni ekonomisti ne očekuju da će pasti na 2. % cilj Evropske centralne banke do 2024. godine.