Bajden najavljuje dodatnih 800 miliona dolara pomoći za odbranu Ukrajine

Bajden najavljuje dodatnih 800 miliona dolara pomoći za odbranu Ukrajine

Američki predsednik Džo Bajden najavio je u sredu dodatnih 800 miliona dolara vojne podrške Ukrajini nakon što je njen predsednik zamolio Kongres da učini više da joj pomogne da se odbrani od vojnog napada Rusije.

Govoreći u Beloj kući, Bajden je rekao da će novi paket pomoći drastično povećati količinu vojne podrške koja ide Ukrajini i uključuje 800 protivvazdušnih sistema, 9.000 protivoklopnih sistema, 7.000 komada malokalibarskog oružja poput sačmarica i bacača granata, kao i bespilotne letelice. i drugu vojnu opremu.

„Ovo bi mogla biti duga i teška bitka. Ali američki narod će biti nepokolebljiv u našoj podršci narodu Ukrajine pred Putinovim nemoralnim, neetičkim napadima na civilno stanovništvo“, rekao je Bajden. „Jedinstveni smo u našem gađenju Putinovog izopačenog napada. I nastavićemo da im čuvamo leđa dok se bore za svoju slobodu, svoju demokratiju, svoj opstanak.

Dodatna pomoć dovodi ukupan iznos koji je Bajden odobrio na 2 milijarde dolara od početka njegovog predsedništva.

Bajden se nije obavezao na radnje koje je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski tražio u svom obraćanju Kongresu ranije u sredu, uključujući zonu zabrane letova iznad Ukrajine kako bi odvratio ruske bombardere koji su pogodili bolnice, škole i stambene zgrade, kao i borbene avione. dve mere koje su SAD više puta odbijale.