Azijske akcije su uglavnom porasle nakon rasta na Volstritu

Azijske akcije su uglavnom porasle nakon rasta na Volstritu

BANGKOK (AP) — Akcije u Aziji porasle su u ponedeljak nakon što su referentne vrednosti Volstrita prošle nedelje završile na visokom nivou, piše Asošijeted pres.

Tokijski Nikkei 225 bio je izvan granica, pao je 1,2% na 25.810,10, ali su drugi regionalni indeksi bili viši.

Bangkoški SET indeks skočio je 4,3% na prognoze zaokreta u privredi, koju je potresla pandemija.

Akcije su u petak na Volstritu zabeležile rast kako je sezona izveštavanja o zaradama počela, a izvršni direktori su počeli da pokazuju koliko dobro ili loše upravljaju visokom inflacijom i usporavanjem ekonomije.

Godina je počela sa optimizmom da bi zahlađenje inflacionih trendova moglo da natera Federalne rezerve da uskoro povuku nagle skokove kamatnih stopa. Takva povećanja mogu smanjiti inflaciju, ali to čine usporavanjem ekonomije i rizikom da izazovu recesiju. Oni takođe utiču na cene investicija.

Na drugim mestima u Aziji, Hongkonški Hang Seng je ojačao 0,7% na 21.898,20, a Kospi u Seulu skočio je 0,9% na 2.408,26. Shanghai Composite indeks je dodao 1,4% na 3.241,35.

Australijski S&P/ASKS 200 porastao je 0,8% na 7.303,70. Tajvan je takođe napredovao.

S&P 500 je u petak porastao 0,4% na 3.999,09 nakon što je izbrisao raniji gubitak, zatvarajući najbolju sedmicu za dva meseca. Do sada zadržava povećanje od 4,2% za 2023.

Dov Jones Industrial Average porastao je 0,3% na 34.302,61. Nasdak je porastao 0,7% na 11.079,16.

Usporeni segmenti privrede i još uvek visoka inflacija vuku profit kompanijama, koje su jedna od glavnih poluga koje određuju cene akcija. Petak je obeležio prvi veliki dan za kompanije u S&P 500 da pokažu kako su prošle tokom poslednja tri meseca 2022, sa mnoštvom banaka na čelu.

JPMorgan Chase je porastao 2,5% nakon što je nadmašio očekivanja analitičara u pogledu zarade i prihoda. Bank of America je takođe otresla jutarnji pad i porasla za 2,2% nakon što je prijavila bolje rezultate od očekivanih. Bank of Nev Iork Mellon je porasla za 1,8% nakon objavljivanja zarade i najave programa otkupa svojih akcija do 5 milijardi dolara.

Na gubitnici je Delta Air Lines, koji je potonuo 3,5% nakon što je dao prognozu koja je udarila na Volstrit. Uprkos izveštavanju o jačim rezultatima za kraj 2022. nego što se očekivalo, njegova prognoza profita u ovom kvartalu nije ispunila očekivanja analitičara.

Jedna velika zabrinutost na Volstritu je da bi kompanije S&P 500 mogle prijaviti pad profita u četvrtom kvartalu u odnosu na godinu dana ranije.

Ako privreda padne u recesiju, kao što mnogi investitori očekuju, za 2023. mogu se očekivati oštriji pad profita. Zbog toga bi prognoze o predstojećim zaradama koje izvršni direktori daju ove sezone izveštavanja možda čak i važnije od njihovih najnovijih rezultata.

Izveštaj objavljen u petak ujutro pokazuje da su američki potrošači smanjili svoja očekivanja o inflaciji u narednoj godini, na 4%, što je najniže očitavanje od aprila 2021. Dugoročna očekivanja inflacije, u međuvremenu, ostaju zaglavljena u uskom opsegu od 2,9% na 3,1% u kojima su bili 17 od poslednjih 18 meseci, prema preliminarnim rezultatima istraživanja Univerziteta u Mičigenu.

Federalne rezerve su nameravale da takvi brojevi ostanu mali. U suprotnom, to bi moglo da izazove začarani krug koji bi samo pogoršao inflaciju. Potrošači bi mogli da počnu da ubrzavaju kupovinu u nadi da će prestići veće cene, na primer, što bi samo povećalo cene.