Azija ima alternativu SVIFT-u

Azija ima alternativu SVIFT-u

Azijska klirinška unija (ACU) – devetočlana grupa centralnih banaka, uključujući one iz Indije, Pakistana i Irana – odlučila je da pokrene novi prekogranični sistem za razmenu finansijskih poruka u junu, kao alternativu SVIFT-u, navodi iranski novine Kaihan.

Dnevnik je citirao zamenika guvernera Centralne banke Irana Mohsena Karimija koji je rekao da je novi sistem plaćanja u stanju da u potpunosti zameni SVIFT i da bi mogao da olakša globalni pritisak na dedolarizaciju.

Regulator je navodno prošle nedelje izjavio da će novi finansijski sistem koristiti samo države članice ACU, ali da bi druge, uključujući zemlje pod sankcijama poput Sirije, mogle da se prijave za članstvo. Belorusija i Mauricijus su se, kako se izveštava, već kontaktirali sa unijom.

Govoreći na sastanku ACU u Teheranu prošle nedelje, guverner Centralne banke Irana Mohamed Reza Farzin tvrdio je da bi odustajanje od američkog dolara pomoglo da se zaštite devizne rezerve država članica, a da bi se i dalje omogućilo efikasno rešavanje bilateralnih trgovinskih sporazuma.

Iranski ministar ekonomije nedavno je otkrio da se manje od 10% međunarodne trgovine te zemlje pod sankcijama SAD odvija uz pomoć dolara, što je manje od 30% pre dve godine.

Rusija je počela da razvija sopstveni nacionalni platni sistem kada su SAD prvi put uvele tu zemlju sankcijama 2014. Prošle godine, kada je Moskva bila pogođena daljim sankcijama kao odgovor na svoju rat u Ukrajini, uključujući blokiranje mnogih ruskih banaka od SVIFT-a, Vlada je počela da promoviše domaći sistem kao pouzdanu alternativu. Ruski SPFS obezbeđuje prenos finansijskih poruka između banaka unutar i van zemlje. Prema podacima Ruske centralne banke, sistem sada ima 469 učesnika, uključujući 115 stranih entiteta iz 14 zemalja.