Volstrit se još više oporavlja ispred izveštaja o inflaciji

Volstrit se još više oporavlja ispred izveštaja o inflaciji

NjUJORK – Akcije su ponovo porasle u ponedeljak, dok je Volstrit činio svoje poslednje poteze uoči izveštaja o visokim ulozima koji će, nadamo se, pokazati da je inflacija manje udarila ekonomiju prošlog meseca, piše Asošijejted pres.

S&P 500 je porastao za 43,05, ili 1,1%, na 4.110,41 za četvrti uzastopni rast. To je njegov najduži pobednički niz od jula, u ranim danima oporavka tržišta od pada ranije u godini.

Dov Jones Industrial Average je ojačao 229,63, ili 0,7%, na 32.381,34, a Nasdak kompozitni indeks ojačao je 154,10, ili 1,3%, na 12.266,41.

Kažnjavajuće visoka inflacija u zemlji i koraci koje Federalne rezerve preduzimaju u borbi protiv nje, bili su pokretačka snaga na Volstritu tokom cele godine. Ekonomisti očekuju da će izveštaj od utorka pokazati da su cene za potrošače bile 8,1 odsto više u avgustu nego godinu dana ranije, ali da inflacija nije bila tako loša kao julska stopa od 8,5 odsto.

Usporavanje bi podstaklo nade da je inflacija u junu dostigla vrhunac od 9,1% i da je na putu nazad. To bi zauzvrat moglo da omogući Federalnim rezervama da izbegnu najgori scenario za tržišta, gde podižu kratkoročne kamatne stope do nivoa koji izazivaju recesiju i drže ih tamo dugo vremena.

„Ova nedelja će biti veoma značajna“, rekao je Džejms Demert, osnivač i izvršni partner u Main Street Research.

Osim glavnog izveštaja o inflaciji na potrošačkom nivou od utorka, očekuje se da će izveštaj od srede pokazati usporavanje inflacije na veleprodajnom nivou prošlog meseca. Izveštaj sledećeg dana pokazaće kako su američka domaćinstva promenila svoju potrošnju usred visoke inflacije, dok će izveštaj od petka pokazati na koliko se inflacije domaćinstva pripremaju u narednim godinama.

Sve su to ključne tačke podataka za Federalne rezerve dok razmatraju koliko da povećaju kamatne stope na svom sastanku sledeće nedelje. Zvaničnici Fed-a su nedavno glasno potvrdili svoje planove da podignu stope dovoljno da uspore ekonomiju, plus svoju posvećenost održavanju stopa visokim dovoljno dugo kako bi se osiguralo da se posao obavi na inflaciji.

Ali s obzirom da je izveštaj od utorka verovatno nastavio trend, mnogi investitori i ekonomisti se nadaju da bi inflacija mogla brzo da se vrati na „normalnije“ nivoe, za razliku od 1970-ih, kada je trebalo mnogo godina.

Džonatan Golub, glavni američki strateg za kapital u Credit Suisse, napisao je u izveštaju da investitori i ekonomisti očekuju da će inflacija pasti u narednih 12 do 18 meseci.

Tržišta su prilično ubeđena da će Fed sledeće nedelje povećati svoju ključnu kratkoročnu kamatnu stopu za ogromnih 0,75 procentnih poena za treći uzastopni sastanak. Ali nada je da će ublažavanje inflacije omogućiti Federalnim rezervama da uspešno krene na uskim putem za „meko sletanje” ekonomije.

Tu više stope usporavaju ekonomiju dovoljno da zaustave inflaciju, ali ne toliko da izazovu recesiju koja ostavlja ožiljke. Više stope štete ekonomiji tako što poskupljuju kupovinu kuće, automobila ili bilo čega drugog kupljenog na kredit. Oni takođe snižavaju cene akcija, obveznica i drugih investicija.

Mnogi trgovci predviđaju da će Fed početi da smanjuje veličinu povećanja svojih stopa nakon sledeće nedelje do kraja godine, pre nego što potencijalno zadrži stope stabilne tokom prve polovine 2023.

Naravno, takve nade bi takođe mogle dovesti do razočaranja Volstrita. Ekonomija je i ranije lažirala inflaciju, uz nade da je vrhunac prošao samo da bi ponovo počeo da se ubrzava.

Demmert je rekao da šire tržište traži da inflacija ne samo dostigne vrhunac, već i da počne značajno da se hladi. On je rekao da jake nade za izveštaj o inflaciji od utorka verovatno „neće biti zdrave za akcije“.

Ekonomisti sa Volstrita i dalje su podeljeni oko toga da li će američka privreda pasti u recesiju sledeće godine zbog viših kamatnih stopa i drugih faktora.

Fed je ove godine već četiri puta podizao kratkoročne stope, a njegovi agresivni potezi pomogli su da vrednost američkog dolara poraste u odnosu na mnoge druge strane valute.

Jak dolar pomaže u ograničavanju inflacije kod kuće tako što snižava cene robe i uvoza, ali takođe može da ugrozi profit američkih kompanija koje imaju veliku prodaju iz inostranstva. Dolar je odustao od nekih svojih dobitaka u ponedeljak nakon pada u odnosu na evro, britansku funtu i nekoliko drugih.

Prinosi trezora su bili mešoviti. Prinos 10-godišnjeg trezora, koji pomaže u kontroli kuda idu hipoteke i stope za druge kredite, vratio se na 3,34%, blizu svog najvišeg nivoa u više od jedne decenije.

Dvogodišnji prinos, koji ima tendenciju da prati očekivanja za akciju Fed-a, ostao je stabilan na 3,56%. I dalje je blizu svog najvišeg nivoa od pre finansijske krize 2008. godine.

Na berzi, velika većina akcija je ojačala. Proizvođači energije bili su blizu vrha tabele lidera, profitirajući od rasta cena nafte.

Bristol-Miers Skuibb je dobio 3,1% za jedan od najvećih dobitaka u S&P 500 nakon što su federalni regulatori odobrili njegov tretman za odrasle sa umerenom do teškom plak psorijazom.