Američke akcije trpe najduži niz gubitaka od Velike depresije

Američke akcije trpe najduži niz gubitaka od Velike depresije

Poslednji pad ostavlja Standard & Poor’s 500 pad od 20% u odnosu na svoj vrhunac, a Dov je pao za još 600 poena.

Američke akcije ponovo su na udaru u petak, gurnuvši Volstrit u status medveđeg tržišta usred inflacije i straha od recesije i ostavivši investitore u najdužem gubitku od Velike depresije najmanje jednom ključnom merom.

Indeks Standard & Poor’s 500 je pao za čak 2,3%, ostavljajući ga 21% ispod najvišeg nivoa svih vremena koji je dostigao u januaru i u suštini okončao trku na tržištu bikova koja je počela u martu 2020. S&P se smatra najtačnijom merom Učinak na američkoj berzi, pošto je šira zasnovana od 30-članog Dov Jones Industrial Average, koji se u potpunosti sastoji od hartija od vrednosti sa plavim čipovima.

Dov je pao za čak 617 poena, što je pad od 2% na dan i 16% od početka godine. Indeks plavih čipova je bio u brzini da ograniči nedeljni pad od više od 4%, što je označilo njegov osmi uzastopni nedeljni pad i najduži niz gubitaka od 1932, prema podacima Dov Jones Market Data. Ta godina je označila Dov-ovu najnižu tačku Velike depresije.

Nasdak Composite je na još dubljoj teritoriji tržišta od S&P-a, pao je za 30% do sada i 32% niži od svog vrhunskog nivoa. Nasdak je pao za čak 352 poena, ili 3,1% na dan.

„Sada kada je S&P pao za preko 20 odsto, on je zvanično na medvedjem tržištu“, rekao je ekonomista Piter Šif. „Ali medveđe tržište nije počelo danas. Počelo je 4. januara, kada je S&P dostigao maksimum. Od tada smo na tržištu medveda. Samo su investitori poricali. Ovaj medved će biti izuzetno žestok.“

Bivši izvršni direktor Goldman Saksa Lojd Blankfejn upozorio je ranije ove nedelje da je američka privreda u „veoma, veoma velikom riziku“ od klizanja u recesiju. Inflacija je na vrhuncu od 40 godina, a centralna banka zemlje povećava kamatne stope kako bi pomogla u obnavljanju stabilnosti cena.

„Proces spuštanja inflacije na 2% takođe će uključivati neke bolove, ali na kraju krajeva najbolnija stvar bi bila da ne uspemo da se nosimo sa tim i da se inflacija učvrsti u ekonomiji na visokim nivoima, a znamo šta to je tako”, rekao je predsednik Banke Federalnih rezervi Džerom Pauel prošle nedelje.

Samo jedno medvedje tržište u proteklih 50 godina nije bilo praćeno recesijom, a taj krah Volstrita dogodio se 1987. Predsednik Džo Bajden je za inflacionu krizu u velikoj meri okrivio rusku vojnu ofanzivu u Ukrajini, ali su SAD počele da doživljavaju begunce. povećava se početkom 2021. godine, skoro godinu dana pre nego što je počeo sukob u istočnoj Evropi.