Američka SEC izdaje nove smernice o otkrivanju kripto rizika

Američka SEC izdaje nove smernice o otkrivanju kripto rizika

žAmerički regulator za hartije od vrednosti savetovao je u četvrtak javnim kompanijama da ispitaju da li treba da otkriju investitorima bilo kakve potencijalne uticaje previranja u industriji kriptovaluta, prenosi Rojters.

Smernice odeljenja za korporativne finansije Komisije za hartije od vrednosti (SEC) – koje imaju zadatak da osiguraju da javna preduzeća daju investitorima ključne informacije – najnoviji su znak da su regulatori na oprezu za dalje posledice nakon kolapsa velikih kripto kompanija, uključujući FTX i BlockFi Inc.

U smernicama za javna preduzeća, SEC je izneo informacije koje kompanije možda moraju da podele sa svojim investitorima, uključujući i to da li firme imaju bilo kakvu finansijski materijalnu izloženost prema drugim stranama koje su podnele zahtev za bankrot ili postale nesolventne.

Smernice se odnose na sve javne kompanije koje su izložene nedavnim kršenjima u kripto. Preduzeća kojima se javno trguje već su po zakonu obavezna da otkriju finansijski materijalne informacije investitorima, ali SEC često izdaje konkretnije smernice o tome kako treba da se bave rizicima od velikih događaja.

„Kompanije mogu imati obaveze obelodanjivanja u skladu sa saveznim zakonima o hartijama od vrednosti u vezi sa direktnim ili indirektnim uticajem koji su ovi događaji i kolateralni događaji imali ili bi mogli imati na njihovo poslovanje“, navodi SEC u uzorku pisma.

Javne firme treba da budu spremne da podele sa investitorima sve rizike od poremećaja na tržištu kripto imovine, uključujući depresaciju cena akcija, gubitak potražnje kupaca i rizik od sudskih postupaka, navodi se u uputstvu.