Naučnici udružuju snage u proučavanju teorije iza dugog COVID-a

Naučnici udružuju snage u proučavanju teorije iza dugog COVID-a

ČIKAGO – Najbolji naučnici iz vodećih akademskih centara udružuju se kako bi odgovorili na ključno pitanje o osnovnom uzroku dugog COVID-a – da li fragmenti koronavirusa opstaju u tkivima nekih pojedinaca, objavio je Rojters.

Napor, poznat kao Long Covid Research Initiative, ima za cilj da pojednostavi istraživanje i brzo se okrene kliničkim ispitivanjima potencijalnih tretmana. Deleći različite skupove veština i resursa, grupa se nada da će otkriti naučne osnove bolesti i iskoristiti to za dizajniranje ispitivanja zasnovanih na dokazima.

Dugi COVID je složeno, slabo shvaćeno, onemogućavajuće stanje koje može trajati mnogo meseci nakon početne infekcije COVID-om, ostavljajući mnoge od obolelih nesposobnim za rad. Pogađa skoro jednu od pet odraslih Amerikanaca koji su imali COVID, prema američkim centrima za kontrolu i prevenciju bolesti.

Inicijativa je podržana sa početnih 15 miliona dolara od Balvija, naučnog investicionog fonda koji je formirao Vitalik Buterin, suosnivač blokčejn platforme Ethereum.

Uključuje naučnike sa Univerziteta Harvard, Univerziteta Stanford, Univerziteta Kalifornije, San Franciska, Univerziteta Jejl i Instituta J. Craig Venter.

„Prva stvar koju treba da shvatite u dugotrajnom COVID-u je da li pacijenti još uvek imaju virus u sebi ili ne“, rekla je dr Ejmi Proal iz neprofitne PoliBio Research Foundation, stručnjak za hronične bolesti povezane sa infekcijom, koji će služiti kao glavni naučnik. službenik inicijative.

Trenutno ne postoje dokazani tretmani za dugotrajni COVID, koji pogađa više od 150 miliona ljudi širom sveta.

Sve veći broj dokaza ukazuje na prisustvo virusa u tkivima koja nastavljaju da izazivaju odgovor imunog sistema, rekla je ona.

To može pomoći da se objasni kaskada od oko 200 simptoma povezanih sa dugim COVID-om, uključujući bol, groznicu, glavobolje, kognitivna oštećenja, kratak dah i iscrpljenost nakon minimalne aktivnosti.

Istraživači će koristiti napredne tehnike snimanja i sekvenciranja gena tražeći dokaze o virusu u tkivima i analizirajući njegov uticaj na imuni sistem.

Ako se dokaže da perzistentnost virusa izaziva dugi COVID, istraživačka inicijativa ima za cilj da testira antivirusne tretmane, kao što je Pfizer Inc (PFE.N) Paklovid, kao i druge vrste lekova koji moduliraju imuni sistem.

„Antivirusni lekovi su naš glavni cilj kliničkih ispitivanja“, rekao je Proal, dodajući da bi grupa želela da proučava Paklovid. Nije mogla da kaže da li Pfizer radi sa grupom.

Neke studije slučaja su pokazale da je Paklovid poboljšao simptome kod nekolicine dugih pacijenata sa COVID-om. Ali potrebna su velika, dobro osmišljena ispitivanja kako bi se dokazalo da tretmani pomažu i identifikuju koji pacijenti će najverovatnije imati koristi.

Portparol Pfizer-a je rekao da kompanija „aktivno istražuje“ potencijalne kolaborativne studije, ali ne želi detaljnije.

Inicijativu je organizovala grupa dugotrajnih pacijenata sa COVID-om sa iskustvom u finansijama, početnicima i tehnologiji, koji predvode napore za prikupljanje sredstava, kao što je početni grant od 15 miliona dolara, kao i drugi koji tek treba da budu otkriveni, rekao je Henri Skot- Grin, jedan od organizatora.

Cilj je ubrzati istraživanje presecanjem institucionalnih silosa i razbijanjem uskih grla u finansiranju.