Vreme uzimanja vakcine protiv COVID-19 može da promeni dužinu menstrualnog ciklusa

Vreme uzimanja vakcine protiv COVID-19 može da promeni dužinu menstrualnog ciklusa

Istraživači sa Univerziteta za zdravlje i nauku Oregon potvrdili su da je vreme vakcinacije protiv COVID-19 povezano sa blagim, privremenim promenama u dužini menstrualnog ciklusa.

Studija, objavljena u časopisu Akušerstvo i ginekologija, otkrila je da osobe koje primaju vakcinu protiv COVID-19 tokom prve polovine svog menstrualnog ciklusa imaju veću vjerovatnoću da dožive promjene u dužini ciklusa nego one koje primaju vakcinu u drugoj polovini.

Nadovezujući se na prethodni rad istog istraživačkog tima koji je prvi identifikovao vezu između vakcina protiv COVID-19 i dužine menstrualnog ciklusa, ova studija unapređuje razumevanje kako je vreme vakcinacije povezano sa ovom promenom.

„Razumevanje ovih promena na nivou populacije omogućava nam da efikasnije savetujemo pacijente o tome šta mogu da očekuju od vakcine protiv COVID-19“, rekla je Alison Edelman, MD, M.P.H., vodeći autor studije i profesor akušerstva i ginekologije i direktor odeljenja Kompleksa. Planiranje porodice na Medicinskom fakultetu OHSU. „Nadamo se da će ovaj rad pomoći u potvrđivanju iskustava javnosti i ublažavanju strahova i anksioznosti oko vakcinacije.“

Sa podacima od skoro 20.000 korisnika aplikacije za kontrolu rađanja koju je odobrila FDA Natural Cicles, istraživači su pokušali da utvrde da li je vreme vakcinacije protiv COVID-19 povezano sa promenama u dužini menstrualnog ciklusa. Pojedinci u kohortnoj analizi dali su istraživačima dozvolu da koriste svoje deidentifikovane podatke.

Istraživači su uporedili tri grupe: osobe vakcinisane u folikularnoj fazi, prvoj fazi menstrualnog ciklusa kada telo sakuplja folikule, ili malim kesicama koje imaju potencijal da oslobode jaje za oplodnju tokom ovulacije; osobe vakcinisane u lutealnoj fazi, drugi deo menstrualnog ciklusa koji počinje nakon ovulacije; i nevakcinisana kontrolna grupa.

Analiza pokazuje da su osobe koje su vakcinisane u folikularnoj fazi iskusile, u proseku, jednodnevno povećanje dužine ciklusa u poređenju sa prosekom ciklusa pre vakcinacije. Promene se obično rešavaju u ciklusu nakon vakcinacije.

Iako sada postoji veliki broj dokaza koji pokazuju da je vakcina protiv COVID-19 povezana sa privremenim poremećajima menstrualnog ciklusa, tačan biološki mehanizam za ove promene je još uvek nepoznat.

„Stalno učimo o tome kako naša tela funkcionišu zajedno, ali znamo da imuni i reproduktivni sistem usko komuniciraju jedan sa drugim“, objasnio je Edelman. „Na osnovu ovog odnosa, svakako je verovatno da pojedinci mogu videti privremene promene u svom menstrualnom ciklusu zbog imunološkog odgovora koji su vakcine dizajnirane da proizvedu.

Doživljavanje neočekivane promene u menstrualnim ciklusima može biti alarmantno. Istraživači naglašavaju da ovi nalazi ne bi trebalo da budu razlog za zabrinutost, ali bi trebalo da pruže sigurnost da će, ako dođe do promena u dužini ciklusa sa vakcinacijom, one verovatno biti male i privremene. Osobe koje primete produžene promene u menstruaciji podstiču se da potraže savet od svog lekara.

Budući da su podaci studije prikupljeni od osoba sa redovnim menstrualnim ciklusom koji su se vakcinisali, tim naglašava da je potrebno dodatno istraživanje kako bi se utvrdilo da li uočene razlike variraju kod nekih ljudi koji imaju nepravilnosti u ciklusu. Pored toga, istraživači se nadaju da će bolje razumeti kako vakcinacija utiče na druge aspekte menstrualnog ciklusa, kao što su simptomi povezani sa menstruacijom i menstrualni tok.

„Istorijski gledano, menstruacija nije bila prioritet u naučnim i medicinskim istraživanjima, što ostavlja pojedincima koji imaju menstruaciju mnogo pitanja bez odgovora, posebno kada doživljavaju nešto što nije ‘normalno’ za njihovo telo“, rekao je Edelman. „Menstruacija je ključni pokazatelj plodnosti i ukupnog zdravlja, tako da je razumevanje ovih promena veoma važno za nas kao istraživače reproduktivnog zdravlja i za naše pacijente.“