Švajcarska raspolaže sa 10 miliona doza vakcina protiv koronavirusa u vrednosti od 293 miliona dolara

Švajcarska raspolaže sa 10 miliona doza vakcina protiv koronavirusa u vrednosti od 293 miliona dolara

Švajcarska mora da odloži više od deset miliona doza vakcine protiv korona virusa, čiji je rok trajanja prošao, piše Špigl, prenosi „Evropska istina“.

Švajcarska mora da odloži više od 10 miliona doza Modernine vakcine protiv koronavirusa nakon njenog isteka. Vakcine koštaju oko 293 miliona evra.

Prema podacima švajcarskog Ministarstva zdravlja, 2,5 miliona doza je u logističkom centru švajcarske vojske, a 7,8 miliona doza vakcine je u Belgiji. Ne postoji alternativa odlaganju.

Na početku faze nabavke, Švajcarska je naručila doze vakcine od različitih proizvođača kako bi izbegla probleme sa snabdevanjem i zavisnost od pojedinačnih vakcina koje bi se mogle pokazati neefikasnim. Od tada, zemlja ima veliki višak doza vakcine.

Oko 3,5 miliona doza Modernine nove adaptirane vakcine trebalo bi da bude dostupno za dopunsku vakcinaciju koja je zakazana za jesen.

Skoro 70 odsto od oko 8,7 miliona Švajcaraca vakcinisano je protiv koronavirusa.

Ranije je saopšteno da je u Belgiji, Velikoj Britaniji i Danskoj poslednjih dana počeo da raste broj obolelih od korona virusa koji su primljeni u bolnice.