Rojters: Proizvođači lekova, naučnici počinju lov na lek za dugotrajni COVID

Rojters: Proizvođači lekova, naučnici počinju lov na lek za dugotrajni COVID

Nakon što su proizveli vakcine i tretmane za akutni COVID-19 u rekordnom roku, istraživači i proizvođači lekova okreću se pronalaženju leka za dugotrajni COVID, neuhvatljiviju metu obeleženu stotinama različitih simptoma koji pogađaju milione ljudi.

Vodeći proizvođači lekova, uključujući one koji su lansirali antivirusne pilule i monoklonska antitela za COVID-19, vode rane razgovore sa istraživačima o tome kako da ciljaju bolest, izjavilo je Rojtersu pet naučnika u Sjedinjenim Državama i Velikoj Britaniji.

Kompanije uključujući GlakoSmithKline (GSK.L), Vir Biotechnologi (VIR.O) i Humanigen (HGEN.O) potvrdile su da su razgovarale sa istraživačima o ispitivanjima koristeći njihove trenutne tretmane protiv dugotrajnog COVID-a. Drugi, uključujući Pfizer (PFE.N) i Roche (ROG.S), rekli su da su zainteresovani, ali ne žele da razrađuju planove.

Istraživači, biotehnološke kompanije i stručnjaci za javno zdravlje kažu da su velike farmaceutske kompanije sastavni deo dobijanja dokazanog tretmana za bolest, od koje trenutno boluje više od 100 miliona ljudi, prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji.

„Kada pogledate brojke za srčanu insuficijenciju, dijabetes itd., to je osnova o kojoj govorimo“, rekla je Amitava Banerdži, vodeći istraživač na dugom ispitivanju COVID-a.

Dugi COVID, sa oko 200 prijavljenih bolesti koje uključuju umor, bol u grudima i maglu u mozgu, definisan je simptomima koji traju duže od 3 meseca. On stavlja na stranu ljude koji su imali i blagi i teški COVID-19, uključujući decu. U Sjedinjenim Državama, procenjuje se da je zahvatila 1 od 7 odraslih radno sposobnih.

U toku je manje od 20 kliničkih ispitivanja lekova, od kojih je nekolicina prevazišla ranu fazu, prema intervjuima sa više od deset nezavisnih naučnika koje podržava vlada i Reutersovom pregledu globalne baze podataka kliničkih ispitivanja.

Naučnici se nadaju da će njihovo istraživanje otkriti uzroke dugog COVID-a, glavne prepreke u pronalaženju ciljeva za nove lekove ili identifikovanju postojećih lekova koji bi mogli da deluju kao tretmani.

„Dolazimo do faze u kojoj dobijamo trakciju, a za ljude koji pate, testiramo tretmane“, rekao je David Strain, predavač na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Ekseteru čije je istraživanje pokazalo koji će tretmani biti testirani u velikom britanskom ispitivanju. . „Nadajmo se da ćemo imati stvari koje možemo da im ponudimo da se vrate u normalu u bliskoj budućnosti.

Velike farmaceutske kompanije traže biomarkere specifične za bolest koji bi im omogućili da procene vrednost testiranih lekova, kažu stručnjaci.

„Ono sa čime se bore je definicija slučaja dugotrajnog COVID-a“, rekla je dr Ejmi Proal, stručnjak za postvirusne bolesti u PoliBio Research Foundation na ostrvu Mercer, u Vašingtonu. Ona je rekla da je održala poverljive sastanke sa dve grupe rizičnog kapitala i jednom velikom farmaceutskom kompanijom.

Mogući osnovni uzroci koje istraživači proučavaju uključuju oštećenje od prvobitne infekcije, zadržavanje rezervoara virusa u telu, autoimuni odgovor, u kojem imuni sistem napada sopstvene ćelije, i neregulisan imuni odgovor koji uzrokuje prekomernu upalu koja oštećuje male krvne sudove ili nerve. . To može biti kombinacija ovih ili drugih faktora, kažu oni.