Nova varijanta COVID-a može biti manje opasna nego što se očekivalo

Nova varijanta COVID-a može biti manje opasna nego što se očekivalo

Kada se krajem jula pojavila nova varijanta COVID-a BA.2.86, naučnici su bili zabrinuti zbog njene sposobnosti da izbegne imunitet. Ali čini se da rani laboratorijski testovi ublažavaju te strahove, kao i zabrinutost oko sposobnosti varijante da se široko širi.

Takođe se zove Pirola, varijanta je veoma mutirana, sa više od 30 promena na svom šiljkom proteinu u poređenju sa svojim bliskim pretkom BA.2 i KSBB.1.5, izvestio je CNN. Taj veliki skok u evoluciji sličan je onome što se dogodilo kada se prvi put pojavio omikron.

Ali naučnici, uključujući i one u Švedskoj i Kini, u laboratorijskim testovima otkrivaju da je ta varijanta manje zabrinjavajuća nego što se mislilo.

Američki naučnici su među onima koji će uskoro objaviti laboratorijske rezultate, javio je CNN.

Do sada se BA.2.86 proširio na Sjedinjene Države i 10 drugih zemalja. Danska je prijavila najviše sekvenci. Sve u svemu, oko tri desetine sekvenci je viđeno u globalnom repozitoriju tokom prošlog meseca, izvestio je CNN.

„Prijatelji moji, ovo nije drugi dolazak omikrona. Da jeste, sa sigurnošću se može reći da bismo do sada znali“, dr Bill Hanage, epidemiolog koji je ko-direktor Centra za dinamiku zaraznih bolesti Univerziteta Harvard, rečeno je u objavi na društvenim mrežama.

Tekući laboratorijski eksperimenti koriste virus izolovan od pacijenata ili modele šiljastih proteina virusa kalemljenih na telo drugog virusa, izvestio je CNN.

U Kini, istraživači su utvrdili da BA.2.86 izgleda drugačije za imuni sistem od ranijih COVID varijanti. Može da izbegne određeni imunitet, preneo je CNN.

Među nalazima je da je došlo do dvostrukog pada sposobnosti vakcinacije i nedavne infekcije da neutrališe BA.2.86, u poređenju sa virusima iz KSBB.1.5, rekao je za CNN Junlong Cao iz Centra za biomedicinske inovacije na Univerzitetu u Pekingu. Ali takođe je bio 60% manje zarazan od KSBB.1.5 varijanti.

„Rekao bih da će polako cirkulisati u populaciji. Neće moći da se takmiči sa drugim brzo preovlađujućim varijantama“, rekao je Cao, misleći na varijante poput EG.5 i FL.1.5.1, koje se trenutno šire u Sjedinjenim Državama. Države.

U međuvremenu, u eksperimentima na Institutu Karolinska u Švedskoj, istraživači su koristili krv ljudskih davalaca prikupljenu krajem 2022. i od kraja avgusta da bi testirali uticaj antitela na BA.2.86.

Dok stariji uzorci krvi nisu mogli da zaustave BA.2.86, oni dobijeni kasnije su bili bolji, preneo je CNN.

„Sve u svemu, izgleda da to nije ni približno tako ekstremna situacija kao prvobitna pojava omikrona“, napisao je glavni istraživač Benjamin Murrell u objavi na društvenim medijima.

„Još nije jasno da li će BA.2.86 [ili njegovo potomstvo] nadmašiti varijante koje trenutno cirkulišu, i mislim da još nema podataka o njegovoj ozbiljnosti, ali izgleda da naša antitela nisu potpuno nemoćna protiv njega. ,“ rekao je.

Obe studije imaju ograničenja: među njima su da su istraživači testirali modele virusa, a ne stvarni virus, preneo je CNN.

Ipak, rezultati su bili ohrabrujući.

„Vesti su bolje nego što sam očekivao“, rekao je dr Ašiš Dža, bivši koordinator za reagovanje na COVID-19 Bele kuće u objavi na društvenim medijima. „I [to] me više ohrabruje što će nova predstojeća vakcina imati stvarnu korist protiv trenutne dominantne varijante [EG.5], kao i BA.2.86.“