Mačke mogu igrati ulogu u prenošenju COVID-19

Mačke mogu igrati ulogu u prenošenju COVID-19

Mačke mogu igrati ulogu u prenošenju SARS-CoV-2, a njihovo kontaminirano okruženje (obori u ovoj studiji) može biti zarazno, prema novom istraživanju. Studija je objavljena u Microbiology Spectrum.

„U praksi, nakon uvođenja SARS-CoV-2 u naše domaćinstvo, trebalo bi da vidimo našu mačku kao deo porodice u vezi sa prenošenjem virusa“, ​​rekao je koautor studije Vim van der Poel DVM, dr, prof. Emerging and Zoonotic Viruss, Vageningen Universiti and Research, u Holandiji.

Dr van der Poel i njegove kolege sproveli su studiju kako bi stekli bolji uvid u rizik od infekcije COVID-19 koja bi mogla nastati od mačaka zaraženih SARS-CoV-2. U studiji, 16 mačaka je bilo direktno izloženo virusu SARS-CoV-2 dobijenom od prirodno zaraženog ljudskog pacijenta, izloženo indirektno od direktno izložene mačke ili izloženo iz obora u kojem je bila smeštena zaražena mačka. Sve mačke su redovno uzorkovane tokom cele studije. Uzorci nosa, orofaringealni uzorci, uzorci krvi i uzorci životne sredine testirani su na SARS-CoV-2. Uzorci krvi su takođe testirani na razvoj antitela na SARS-CoV-2.

Mačke su uzorkovane tokom perioda od tri nedelje, počevši od dana direktnog izlaganja virusu. Uzorci nosa i orofaringealni uzorci uzeti su tri puta tokom ovog perioda. Oralni i rektalni uzorci su uzeti 15 puta tokom ovog perioda. Procenjene su transmisije SARS-CoV-2 između mačaka, direktnim i indirektnim kontaktom.

Istraživači su otkrili da su mačke podložne SARS-CoV-2 i da zaražene mačke mogu preneti virus na druge mačke iu njihovu okolinu. Takođe su otkrili da kontaminirana sredina može biti zarazna, ali ta zaraznost brzo propada.

„Prenos SARS-CoV-2 između mačaka je efikasan i može se održati“, rekao je dr van der Poel. „Infekcije mačaka putem izlaganja okruženju kontaminiranom SARS-CoV-2 ne mogu se zanemariti ako su mačke izložene ubrzo nakon kontaminacije.

Prosečno trajanje zaraznosti bilo je nešto više od jedne trećine dana. Trajanje infektivnosti je izračunato na osnovu perioda kada je virus otkriven u izlučevinama (oralna/nazalna tečnost ili feces).

„Nismo izlagali ljude zaraznim mačkama. Naši radnici koji vode životinje su uvek bili potpuno zaštićeni“, rekao je dr van der Poel. „Moramo pretpostaviti da vlasnici mačaka mogu biti zaraženi mačkama zaraženim SARS-CoV-2, jer ove mačke izlučuju zarazni virus.

Istraživači su rekli da će nastaviti da proučavaju osetljivost na SARS-CoV-2 kod različitih životinjskih vrsta i da se fokusiraju na rizike od prenošenja virusa.