Jovanović: Ušli smo u novi talas korone, najveći broj zaraženih u većim gradovima

Jovanović: Ušli smo u novi talas korone, najveći broj zaraženih u većim gradovima

Direktorka Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ Verica Jovanović izjavila je da smo ušli u „novi talas“ korone, dodajući da je virus globalno prisutan i da od sredine jula dolazi do naglog porasta broja inficiranih.

„Prema podacima Svetske zdravstvene organizacija samo u prvoj nedelji avgusta došlo je do povećanja od 50 odsto zastupljenosti pozitivnih kovid pacijenata u 228 zemalja“, rekla je za Radio televiziju Srbiju Jovanović, koja je član Kriznog štaba za borbu protiv korone.

Govoreći o većem broju poseta kovid ambulantama i hospitalizovanih, ona je navela da se „nalazimo u kovid talasu“.

Na pitanje da se može sprečiti zahuktavanje virusa, ili je kasno, ona je ukazala da se ne može u potpunosti sprečiti širenje ovog talasa, ali „možemo dati doprinos tome“.

„Treba da uradimo onu aktivnost koja se od svih nas očekuje. Da bi u celokupnoj populaciji došlo da smanjenja zaražavanja, preventivne mere koje nikad nisu ukinute treba pojačati. Primena svih tih preventivnih mera daće doprinost, dakle ne zaboravimo – distancu, izbegavanje okupljanja, korišćenje svih onih higijenskih mera koje smo više puta pominjali, i naravno vakcinacija“, navela je direktorka „Batuta“.

Ona je kazala da se najveći broj inficiranih nalazi u najvećim gradovima, gde su migracije najveće i gde je došlo do pada primene preventivnih mera.