Istraživanje: Brazilski soj koronavirusa mutira, može postati opasniji

Istraživanje: Brazilski soj koronavirusa mutira, može postati opasniji

Brazilski P1 soj koronavirusa, odgovoran za porast smrtonosti od kovida-19 u toj latinoameričkoj zemlji, mutira na način koji će omogućiti lakše izbegavanje antitela, pokazalo je brazilsko naučno istraživanje.

Istraživanje varijante ili soja koji kruži Brazilom, a koje je sproveo institut za javno zdravstvo Fiokruz, pronašlo je mutacije u području šiljka virusa koji se koristi za ulazak i zarazu ljudskih ćelija.

Pa bi mutacije, upozorili su brazilski naučnici, mogle da učine virus otpornijim na vakcine koje ciljaju protein na šiljku, s potencijalno ozbiljnim posledicama na širenje bolesti u najmnogoljudnijoj naciji Latinske Amerike.

„Verujemo da je to još jedan mehanizam skrivanja koji virus stvara kako bi izbegao odgovor antitela“, rekao je Felipe Naveka, jedan od autora studije iz Fiokruza u amazonskom gradu Manausu, odakle se veruje da je varijanta P1 krenula.

Naveka je rekao da se promene čine sličnima mutacijama viđenim u još agresivnijoj južnoafričkoj varijanti, protiv koje su, kako su neke studije pokazale, neke vakcine znatno smanjene efikasnosti.

„To je posebno zabrinjavajuće jer virus nastavlja da ubrzava svoju evoluciju“, dodao je.

Istraživanje je pokazalo da je varijanta P1 čak 2,5 puta zaraznija od izvornog koronavirusa i otpornija na antitela.

Epidemijski talas u Brazilu takođe sve više pogađa mlađe ljude, a bolnički podaci pokazuju da je u martu više od polovine svih pacijenata bilo starosti do 40 godina.