Austrija će do avgusta regionu poslati 651.000 Fajzerovih vakcina, Srbiji 36.000

Austrija će do avgusta regionu poslati 651.000 Fajzerovih vakcina, Srbiji 36.000

Austrija je potvrdila da će do avgusta ove godine poslati 651.000 doza vakcina Fajzer/Biontek u šest zemalja Zapadnog Balkana, najviše Bosni i Hercegovini – 240.000 doza, Albaniji 145.000 i Severnoj Makedoniji 119.000, dok će Srbija, koja ima najveću stopu imunizacije u regionu, dobiti 36.000 doza, javila je agencija Rojters.

Reč je o vakcinama iz programa Evropske unije u kojem se pomaže susednim zemljama i državama Afrike po mehanizmu koji je u januaru objavila Evropska komisija, a Austrija je preuzela da bude koordinator mehanizma za Zapadni Balkan.

„Sa ovom inicijativom pokazujemo da ne ostavljamo regiju po strani“, rekao je novinarima austrijski šef diplomatije Aleksander Šalenberg.

Britanska agencija konstatuje da Srbija ima jednu od najvećih stopa vakcinacije u Evropi, ali da su ostale zemlje bivše Jugoslavije koje nisu članice Evrospske unije, uz susednu Albaniju, bile manje uspešne, a da je manjak vakcina u BiH izveo ljude na ulične proteste.

Austrija je, navodi Rojters, posredovala u dogovorima između Fajzera i zemalja koje će dobiti vakcine i premostiće plaćanje sa svojih 11 miliona evra. Vakcine će, inače, biti plaćene iz evropskih fondova namenjenih za pomoć zemljama kandidatima ili potencijalnim kandidatima za članstvo u EU.