Ministar: Poljska će prikupiti 2,75 milijardi dolara od poreza na dobit od energije

Ministar: Poljska će prikupiti 2,75 milijardi dolara od poreza na dobit od energije

Poljska očekuje da će prikupiti 13,5 milijardi zlota (2,75 milijardi dolara) od neočekivanog poreza za energetske kompanije, rekao je državni ministar za imovinu kasno u subotu, sa novcem koji se koristi za kompenzaciju uticaja povećanja računa na domaćinstva.

Ruska invazija na Ukrajinu izazvala je globalnu energetsku krizu koja je povećala račune za energiju i ostavila mnoga domaćinstva da se bore da se izbore pred zimu.

„Juče sam poslao rešenje premijeru @MoravieckiM u vezi sa oporezivanjem vanredne dobiti kompanija Državnog trezora i privatnih preduzeća“, napisao je Jacek Sasin na Tviteru.

„Procenjeni budžetski doprinos je 13,5 milijardi zlota, koje ćemo potrošiti na ublažavanje efekata rasta cena energije.

Premijer Mateuš Moravjecki je u više navrata rekao da višak profita koji nastaje usled skokovitih cena energije treba podeliti sa potrošačima i pozvao na promene u celom sektoru.

„Danas imamo situaciju da se cena za isporuku sledeće godine prodaje na robnoj berzi, po ceni uglja u Holandiji – a ne po ceni uglja koji otkupljuju elektrane iz poljskih rudnika… ne pristajete na ovo“, napisao je on u objavi na Fejsbuku u subotu.

Sasin je u petak rekao da će predstaviti predloge kojima bi se uvele maksimalne cene električne energije za „osetljive subjekte“ kao što su škole, bolnice i lokalne vlasti.

U pismu objavljenom na Tviteru, Sasin je predložio maksimalnu cenu od 618,24 po megavat-satu (MVh) za ove potrošače, što je povećanje od 40% u odnosu na 2022. godinu.

Poljska je već preduzela niz koraka da pomogne potrošačima, kao što su poreske olakšice i subvencije za gorivo za domaćinstva.

Zemlja planira da zamrzne cene električne energije za domaćinstva 2023. godine na sadašnjim nivoima do 2.000 kilovat-sati.

Takođe planira pomoć za energetski intenzivne kompanije u vrednosti od 17,4 milijarde zlota između 2022. i 2024. godine.