Britanija, SAD, Hrvatska i Švedska potvrdile oslobađanje svojih državljana iz ruskog zatočeništva

Britanija, SAD, Hrvatska i Švedska potvrdile oslobađanje svojih državljana iz ruskog zatočeništva

Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države, Hrvatska i Švedska potvrdile su u sredu da su njihovi državljani među deset stranaca oslobođenih iz ruskog zatočeništva koji su se borili u Ukrajini, prenosi „Evropska istina“.

Britanska premijerka Liz Trus napisala je na Tviteru „izuzetno dobre vesti“ o oslobađanju pet Britanaca „koje drže plaćenici koje podržava Rusija u istočnoj Ukrajini“.

Ona ih nije imenovala, ali će se verovatno uključiti i Britanci Šon Piner i Ejden Aslin, čija su se imena ranije pojavila u medijima.

Pored toga, rođaci američkih dobrovoljaca Aleksandra Drukea i Endija Huna takođe su potvrdili Rojtersu njihovo oslobađanje.

Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske objavilo je u sredu puštanje na slobodu Hrvata Vekoslava Prebega, a švedskog državljanina, prenosi SVT šefica MIP-a zemlje An Linde (bez imena ratnog zarobljenika).

Ranije je saopšteno da je Rusija uz posredovanje Saudijske Arabije pristala da oslobodi deset stranih ratnih zarobljenika koji su se borili u Ukrajini – državljana SAD, Maroka, Velike Britanije, Švedske i Hrvatske.

Evropski sud za ljudska prava je obavezao Rusiju da poštuje prava svih zatvorenika i obezbedi im pristup neophodnoj medicinskoj nezi.