Sandu je sazvao Savet bezbednosti zbog rizika od mobilizacije u Ruskoj Federaciji

Sandu je sazvao Savet bezbednosti zbog rizika od mobilizacije u Ruskoj Federaciji

Predsednica Moldavije Maja Sandu, koja se nalazi u Generalnoj skupštini UN u Njujorku, sazvala je Visoki savet bezbednosti kako bi razgovarao o rizicima izazvanim delimičnom mobilizacijom koja je najavljena u Rusiji, objavila je publikacija Njuzmejker, piše „Evropska istina“.

„Rizici su veliki i moramo da preduzmemo mere za povećanje stabilnosti zemlje“, rekao je Sandu.

Na sastanku Vrhovnog saveta bezbednosti planirano je da se razgovara o opasnosti izazvanoj mobilizacijom koja je najavljena u Rusiji.

Uvek razgovaramo i o spoljnoj i o unutrašnjoj situaciji, ali ne mislim da napetost u zemlji u ovom trenutku predstavlja veliku opasnost“, naglasila je ona, osvrćući se na proteste koje je najavila stranka Šor.

Sandu je naglasila da je došla u Generalnu skupštinu UN, posebno da govori o zabrinutosti Moldavije.

„Ovde sam da razgovaram o problemima sa kojima se suočavamo. Moldavija je mirna zemlja, kao i svi njeni građani, bez obzira na jezik koji govore. Pozivam ceo svet da uloži napore da zaustavi ovaj rat“, rekla je ona.

Sandu je rekla da je sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom razgovarala i o bezbednosnim pitanjima.

„Razgovarali smo o našoj saradnji, potrebi povećanja stabilnosti zemlje. Generalni sekretar je naglasio da poštuje našu neutralnost. Ali, kao i ostali, razumemo da su rizici veliki“, dodala je ona.

Ruski predsednik Vladimir Putin je 21. septembra najavio delimičnu mobilizaciju u Ruskoj Federaciji i zapretio zapadnim zemljama upotrebom nuklearnog oružja.

Govor ruskog predsednika Vladimira Putina i delimična mobilizacija u Rusiji pokazuju da rat ne ide po Putinovom planu, smatra generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.