Izvršna vlast EU poručuje Putinu da prestane sa „nepromišljenim“ nuklearnim kockanjem

Izvršna vlast EU poručuje Putinu da prestane sa „nepromišljenim“ nuklearnim kockanjem

Poslednji koraci ruskog predsednika Vladimira Putina u ratu protiv Rusije pokazuju njegov očaj i on je pribegao „bezobzirnom” nuklearnom kockanju kako bi dalje eskalirao tenzije, saopštio je izvršni direktor Evropske unije u sredu.

Ranije je Putin naredio prvu mobilizaciju Rusije od Drugog svetskog rata i podržao plan za aneksiju delova Ukrajine, upozorivši Zapad da ne blefira kada je rekao da će biti spreman da upotrebi nuklearno oružje za odbranu Rusije.

„Ovo je samo još jedan dokaz da Putin nije zainteresovan za mir, da je zainteresovan za eskalaciju ovog agresorskog rata“, rekao je portparol Evropske komisije za spoljnu politiku Peter Stano na redovnom brifingu za novinare.

„Ovo je takođe još jedan znak njegovog očaja kako se njegova agresija odvija protiv Ukrajine… on je samo zainteresovan za dalje napredovanje i nastavak svog destruktivnog rata, koji je već imao toliko loših posledica širom sveta.

Stano je rekao da je globalna prehrambena i energetska kriza izazvana ruskim ratom i da bi Putinovo „veoma opasno nuklearno kockanje“ moglo da izazove još veće posledice po svet.

On je rekao da su 27 zemalja EU, kao i međunarodni lideri koji su se ove nedelje sastali na Generalnoj skupštini UN u Njujorku, razgovarali o zajedničkoj reakciji, dodajući da međunarodna zajednica mora da izvrši pritisak na Putina da „zaustavi takvo nepromišljeno ponašanje“.

„Putin se kocka sa nuklearnim oružjem. On koristi nuklearni element kao deo svog arsenala terora, to je neprihvatljivo“, rekao je Stano.

On je rekao da će biti „posledica sa naše strane“, ali je odbio da najavi bilo kakve nove sankcije Rusiji. On je rekao da „lažni, nelegalni referendumi“ koje Moskva podržava u ukrajinskim regionima koje okupira neće biti priznati.