Medvedev: Zapad se plaši referenduma u ​​Donbasu

Medvedev: Zapad se plaši referenduma u ​​Donbasu

Referendum u Donbasu o pridruživanju Rusiji biće od „velike važnosti” za „sistemsku odbranu” lokalnog stanovništva, izjavio je bivši ruski predsednik i zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

„Zadiranje na rusku teritoriju je zločin“, napisao je Medvedev u Telegramu, dodajući da Moskva neće oklevati da učini bilo šta što je potrebno za „samoodbranu“.

Prema Medvedevu, takav razvoj događaja bi učinio „geopolitičku transformaciju [sveta] nepovratnom“. Bivši predsednik je takođe rekao da veruje da, nakon uvođenja relevantnih promena u ruski Ustav, nijedan ruski lider ili zvaničnik neće moći da ih poništi.

„Zato se ovih referenduma toliko plaše u Kijevu i na Zapadu“, dodao je Medvedev. Njegova izjava dala je rano u utorak pre nego što su lideri republika Donbasa najavili da će obe održati glasanje između 23. i 27. septembra.

Rusija je u februaru priznala te dve teritorije kao nezavisne republike i zahtevala da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti nijednom zapadnom vojnom bloku.

Većina sveta još uvek smatra te teritorije delom Ukrajine, međutim Kijev je de fakto izgubio kontrolu nad obema 2014. godine, kada je lokalno stanovništvo odbacilo ishod puča na Majdanu koji je podržavao Zapad.

Rusija je poslala trupe u Ukrajinu 24. februara, navodeći kao razlog neuspeh Kijeva da primeni sporazume iz Minska, koji su osmišljeni da daju regionima Donjecka i Luganska poseban status u okviru ukrajinske države.

Protokoli, uz posredovanje Nemačke i Francuske, prvi put su potpisani 2014. Bivši ukrajinski predsednik Pjotr Porošenko je od tada priznao da je glavni cilj Kijeva bio da iskoristi prekid vatre da kupi vreme i „stvori moćne oružane snage“. Kijev insistira da ruska ofanziva nije bila potpuno ničim izazvana.