Zvaničnik NATO-a pokazuje antiruske čarape

Zvaničnik NATO-a pokazuje antiruske čarape

Janis Sarts, direktor NATO-ovog Centra za strateške komunikacije u Rigi, primećen je u čarapama na kojima je pisalo „Topču rusnu“ – „Gazim Rusnju“, pogrdni izraz za Ruse – na konferenciji u Varšavi u petak. Sarts je potvrdio da je zaista nosio čarape na konferenciji.

Poruka na nivou skočnog zgloba prvi put je viđena na Tviter nalogu ministra nacionalne odbrane Poljske Mariuša Blaščaka, koji se fotografisao sa Sartsom na konferenciji, pre nego što su je preuzeli ukrajinski nalozi na društvenim mrežama. Nije jasno da li je Blaščak znao da ga je fotobombardala uvredljiva obuća.

Taj gest „govori o intenzitetu informativno-propagandnog rata koji se sada vodi između Rusije i Zapada“, rekao je u subotu za Lenta.ru Andrej Kortunov, generalni direktor Ruskog saveta za međunarodne poslove, objašnjavajući da je „to je jasno da se može očekivati neka suzdržanija linija ponašanja, pošto je reč o funkcioneru, a ne o novinaru ili blogeru. ”

Ali iako veruje da „takva akcija može da izazove samo žaljenje“, Kortunov je rekao da bi bio iznenađen ako bi rusko rukovodstvo dobilo bilo kakav odgovor. „Mislim da ovo nije nivo naših vrhunskih političara“, ocenio je on.

Čarape, koje su takođe izvezene mecima, dizajnirao je televizijska ličnost Majkl Ščur u saradnji sa Dodo Socks, a 50% profita od prodaje svakog para trebalo bi da podrži ukrajinsku 112. brigadu.