Izrael kritikuje Čile zbog odlaganja akreditiva ambasadora

Izrael kritikuje Čile zbog odlaganja akreditiva ambasadora

SANTJAGO – Čileanska vlada je u petak bila zahvaćena diplomatskom prepirkom nakon što je predsednik te južnoameričke zemlje suspendovao prihvatanje akreditiva novog izraelskog ambasadora zbog pojačane vojne aktivnosti na okupiranoj Zapadnoj obali, piše Asošijejted pres.

„Izrael ozbiljno gleda na zbunjujuće ponašanje Čilea bez presedana. Ovo ozbiljno šteti odnosima između dve zemlje“, napisalo je Ministarstvo spoljnih poslova Izraela na Tviteru.

Izraelski ambasador Gil Artzieli otišao je u četvrtak u vladine kancelarije u glavnom gradu Čilea Santjagu da preda svoje akreditive predsedniku Gabrijelu Boriću zajedno sa drugim diplomatama, ali je zaustavljen.

Artzieli je „već bio na mestu, čekajući da uđe u prostoriju, kada mu je prišao ministar spoljnih poslova i rekao da je zbog incidenta koji se dogodio… sa smrću 17-godišnjeg tinejdžera u operacije izraelske vojske, predsednik je u tom kontekstu odlučio da odloži predaju akreditiva“, rekao je za Asošiejted pres diplomatski zvaničnik sa bliskim saznanjima o incidentu koji nije bio ovlašćen da govori u zapisnik.

Još uvek nije zakazan datum za predaju akreditiva, rekao je izvor.

Izraelske snage pucale su i ubile Odaija Salaha u četvrtak na okupiranoj Zapadnoj obali, saopštili su palestinski zvaničnici. Izraelska vojska saopštila je da je otvorila vatru na osumnjičene koji su bacili eksploziv na trupe koje patroliraju rodnim gradom dvojice palestinskih naoružanih napadača koji su ubili jednog izraelskog oficira u pucnjavi u sredu.

Ambasador Čilea u Izraelu je u nedelju „pozvan na razgovor sa ukorom“, saopštilo je izraelsko ministarstvo spoljnih poslova. „Odgovor Izraela biće jasan ambasadoru.

Nakon što je incident izazvao kontroverzu u Čileu, Artzieli je u četvrtak popodne pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova.

„Mnogo puta su se izvinili meni i državi Izrael“, rekao je Artzieli novinarima posle sastanka sa podsekretarom spoljnih poslova Ksimenom Fuentes. „Jutros nije bio baš prijatan incident, ali budući da su Izraelci i Jevreji, moj narod je prošao kroz gore stvari u protekle četiri hiljade godina. I prevazići ćemo jutrošnji incident za dobro Čilea, za dobro Izraela i naših bilateralnih odnosa.

U Čileu, grupa od 21 poslanika kritikovala je Borića zbog onoga što su okarakterisali kao „prezir“ „neviđenih“ razmera.

„Predsednik Borić bojkotuje bilateralne odnose, improvizujući odluku u trenutku kada je ambasador bio u Ministarstvu spoljnih poslova“, naveli su poslanici koji su deo čileansko-izraelske međuparlamentarne grupe u pismu od petka. „Ovakve situacije pokazuju dubok prezir prema više od 70 godina prijateljstva između Čilea i Izraela.

Nekoliko opozicionih poslanika takođe je nezavisno kritikovalo Borića zbog tog poteza.

Levičarski Borić često je govorio protiv Izraela i njegovih vojnih operacija. U televizijskom intervjuu prošle godine, Borić, koji je u martu postao predsednik Čilea, upitan je da li ostaje pri svom ranije izrečenom mišljenju da je Izrael „genocidna i ubilačka“ država. „Održavam ga“, odgovorio je.

Jevrejska zajednica Čilea poslala je Boriću 2019. teglu meda da proslavi jevrejsku Novu godinu. Borić je na Tviteru odgovorio: „Cijenim taj gest, ali mogli bi početi tako što će zamoliti Izrael da vrati ilegalno okupiranu palestinsku teritoriju.