Usmanova sestra i bivša supruga nestali sa liste sankcija EU

Usmanova sestra i bivša supruga nestali sa liste sankcija EU

Nakon što je Savet Evropske unije odobrio odluku o produženju sankcija fizičkim i pravnim licima umešanim u rusku agresiju na Ukrajinu, iz nje je nestalo nekoliko osoba, prenosi Gardijan.

Saodat Narzijeva – sestra ruskog oligarha Ališera Usmanova, koja je bliska Vladimiru Putinu, više ne podleže ruskim sankcijama.

Narzieva je u aprilu uvrštena na listu sankcija EU. Povod za uvođenje sankcija protiv nje bila je istraga novinara o njenoj povezanosti sa Kremljom. Nakon toga, zajedno sa Usmanovim, Narzijev je predat Sudu pravde Evropske unije sa zahtevom za ukidanje sankcija.

Pored Narzijeve, sa sankcione liste isključeni su sada pokojni bivši lider Liberalno-demokratske partije Rusije Vladimir Žirinovski i bivša supruga ruskog oligarha Mihaila Fridmana Olga Ajziman.

Nije jasno šta je tačno izazvalo isključenje Narzijeve i Ajzimana iz sankcija Evropske unije. U slučaju Žirinovskog, to je bila smrt.

„Od samog početka smo govorili da su sankcije protiv Saodat Narzijeve zasnovane na lažnim optužbama, koje su sada ubedljivo i nedvosmisleno opovrgnute. Pozdravljamo odluku Saveta EU da isključi gospođu Narzievu sa liste sankcija“, rekli su predstavnici oligarha. rekla je sestra za Gardijan.

Savet Evropske unije je u četvrtak zvanično potvrdio šestomesečno produženje sankcija protiv 1.206 fizičkih i 108 pravnih lica, od kojih je većina ograničena „kao odgovor na neopravdanu i ničim izazvanu vojnu agresiju Rusije na Ukrajinu”.

Uprkos prethodnim izjavama mađarske strane i medijskih izvora, Budimpešta je odlučila da ne blokira nastavak sankcija EU Rusiji.

Dakle, sankcije nastavljaju da važe do 15. marta 2023. godine.