Japan: Devizna intervencija za borbu protiv pada jena

Japan: Devizna intervencija za borbu protiv pada jena

TOKIO – Japanski ministar finansija Šuniči Suzuki rekao je u sredu da je valutna intervencija jedna od opcija koje bi vlada razmotrila u borbi protiv oštrog pada jena, koji je u međuvremenu pao blizu 24-godišnjeg minimuma u ​​odnosu na dolar, prenosi Rojters.

Podaci objavljeni u utorak koji pokazuju neočekivano jaku američku inflaciju za avgust podstakli su opklade na to da će Federalne rezerve SAD podići kamatne stope na više i duže, povećavajući pritisak na jen.

„Nedavni potezi su brzi i jednostrani i veoma smo zabrinuti. Ako se takvi potezi nastave, moramo da odgovorimo ne isključujući bilo koju opciju“, rekao je Suzuki novinarima u sredu.

„Razgovaramo o uzimanju svih dostupnih opcija, tako da je ispravno tako misliti“, rekao je Suzuki na pitanje da li je intervencija kupovine jena među vladinim opcijama.

Ova primedba je bila najsnažnija do sada vladinih zvaničnika u signaliziranju mogućnosti valutne intervencije, što su tržišta ipak smatrala malo verovatnom zbog poteškoća sa kojima će se Tokio suočiti da dobije saglasnost svojih partnera iz G7.

Banka Japana sprovela je proveru kursa na tržištu valuta u sredu, objavio je list Nikkei. Takav potez se smatra korakom ka intervenciji.

Suzuki je takođe rekao da će vlada „blisko sarađivati“ sa centralnom bankom sa okom na „oštre, jednostrane“ poteze jena. Nije precizirao.

Primjedbe dolaze uoči sastanka Banke Japana za utvrđivanje politike 21-22. septembra, kada se očekuje da će centralna banka održati ultra niske kamatne stope koje su jen učinile neprivlačnim za investitore u poređenju sa drugim valutama, posebno dolara.

Ova politika uključuje implicitno ograničenje od 0,25% na prinos na 10-godišnje državne obveznice – limit koji je obveznica dostigla u sredu prvi put od 17. juna.

Glavni sekretar kabineta Hirokazu Macuno takođe je rekao na brifingu ranije u sredu da će vlada preduzeti neophodne mere ako se nastave prekomerni potezi jena.

„Nedavno smo videli brze i jednostrane poteze na tržištu valuta vođene nekim špekulativnim akcijama. Izuzetno smo zabrinuti zbog prevelike volatilnosti“, rekao je Macuno.

Japanski kreatori politike borili su se da uspore nedavne oštre padove jena jer su se investitori fokusirali na povećanje razlika u politici između agresivnih planova Fed-a za povećanje kamatnih stopa i obećanja BOJ-a da će održati ultra labavu monetarnu politiku.

Dolar se popeo na skoro 24-godišnji maksimum od 144.965 jena
u ranoj azijskoj trgovini u sredu, nakon što je američka inflacija koja je bila vruća nego što se očekivalo, izazvala opklade na još agresivnije monetarno pooštravanje od strane FED-a. Kasnije se vratio na 144,80.

Nekada pozdravljena zbog podsticanja izvoza, slabost jena postaje uzrok glavobolje japanskim kreatorima politike, jer šteti domaćinstvima i trgovcima naduvavanjem već rastućih cena uvezenog goriva i hrane.