Kalifornija poziva na štednju struje dok potražnja ide ka rekordu

Kalifornija poziva na štednju struje dok potražnja ide ka rekordu

Kalifornijski mrežni operater predvideo je u utorak rekordnu potražnju za električnom energijom i pozvao potrošače da štede energiju sedmi dan zaredom kako bi izbegli nestanke struje usred visokih temperatura.

Kalifornijski nezavisni operater sistema (ISO) pozvao je stanovnike da smanje potrošnju električne energije kasno popodne i rano uveče dok sunce zalazi i ogromna zaliha električne energije proizvedene od sunca u državi se smanjuje.

Predviđa se da će se kalifornijski jednonedeljni niz rekordnih temperatura nastaviti ove nedelje sa najvišim nivoima koji dosežu do 110 stepeni Celzijusa (sredina 40 stepeni Celzijusa) u unutrašnjim delovima države, prema Nacionalnoj meteorološkoj službi.

Prema prognozama ISO-a, potražnja bi dostigla vrhunac od 51.590 megavata (MV) u utorak, nadmašivši trenutni rekord od 50.270 MV u 2006. godini, pre nego što će u sredu pasti na 49.868 MV.

U utorak kasno ujutru, solarna energija je snabdevala oko trećinu državnih potreba za električnom energijom.

„Potrebno nam je smanjenje upotrebe energije koje je dva ili tri puta veće od onoga što smo videli do sada, jer ovaj istorijski talas vrućine nastavlja da se intenzivira“, rekao je Eliot Mejncer, izvršni direktor ISO-a u saopštenju.

Ako potražnja za strujom iscrpi električne rezerve mreže, ISO je rekao da će naložiti komunalnim preduzećima da počnu sa nametanjem rotirajućih prekida. To bi bio prvi put da je država preduzela takvu meru od brutalnog toplotnog talasa u avgustu 2020. koji je prinudno prekinuo struju tokom dva dana u oko 800.000 domova i preduzeća.

Cene struje u SAD u Kaliforniji i drugim zapadnim državama u utorak su porasle na najviši nivo od tog toplotnog talasa 2020.

Cene struje u čvorištu Palo Verde u Arizoni i SP-15 u južnoj Kaliforniji porasle su na 850 i 505 dolara po megavat satu, respektivno. To je bio njihov najviši nivo od rekordnih 1.311 dolara u Palo Verdeu i 698 dolara u SP-15 u avgustu 2020. kada je ISO poslednji put nametnuo rotirajuće prekide.