Poljska i baltičke zemlje su zvanično podržale pristupanje Ukrajine Mehanizmu civilne zaštite EU

Poljska i baltičke zemlje su zvanično podržale pristupanje Ukrajine Mehanizmu civilne zaštite EU

Poljska, Estonija, Letonija i Litvanija potpisale su zajedničku izjavu kojom podržavaju napore Ukrajine da se pridruži Mehanizmu civilne zaštite Evropske unije.

Ovo se navodi u saopštenju Državne službe za vanredne situacije Ukrajine, piše „Evropska pravda“.

U dokumentu je navedeno zajedničko razumevanje između zemalja učesnica zajedničkog saopštenja i Nacionalnih snaga za reagovanje na katastrofe u vezi sa očuvanjem ljudskih života i smanjenjem materijalnih i ekonomskih gubitaka od katastrofa bilo koje prirode kao glavne svrhe njenog funkcionisanja u sistemima vlade svih država članica EU, tela EU i Ukrajine.

Napominje se da Ukrajina ulaže maksimalne napore da uskladi pravni okvir u oblasti vanrednih situacija sa normama i pravilima EU kao neophodnim uslovom za pristupanje.

Posebna pažnja posvećena je iskustvu koje je Ukrajina stekla u oblasti javne uprave u zaštiti stanovništva i teritorija, prevenciji, pripravnosti i reagovanju na požare i druge vanredne situacije u uslovima dugog rata protiv ruskog agresora, koji može biti važan za druge partnerske zemlje za proučavanje.

Učesnici saopštenja izrazili su nadu da će se procedura i dokumentovanje konačne odluke najvišeg nivoa obaviti u najkraćem mogućem roku i da će Ukrajina u najkraćem mogućem roku postati punopravna članica Mehanizma civilne zaštite EU.

Ukrajina se ranije zvanično prijavila Evropskoj komisiji sa zahtevom za pridruživanje Mehanizmu civilne zaštite EU.

Podsetimo, premijer Denis Šmihal rekao je da Ukrajina očekuje da će za nekoliko meseci krenuti u pregovore o pridruživanju EU, što je sledeća faza u procesu pridruživanja bloku.