Kijev poziva Krimljane da pripreme skloništa

Kijev poziva Krimljane da pripreme skloništa

Kijev je izdao upozorenje ljudima koji žive na, kako je rekao, „okupiranim teritorijama“, uključujući poluostrvo Krim, da pripreme sklonište i nabave zalihe. Apel je na Tviteru u ponedeljak preneo savetnik ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog.

Mihail Podoljak je pozvao „stanovnike okupiranih teritorija, uključujući poluostrvo Krim, da poštuju preporuke zvaničnika tokom mera deokupacije“.

Štaviše, ljudi bi trebalo da „pripreme sklonište za bombe, nabave dovoljno vode i odmah napune baterije“. Podoljak je svoje upozorenje zaključio recima „Sve će biti Ukrajina“.

Upozorenje dolazi nakon što je Podoljak prošle nedelje objavio da ukrajinske vlasti razvijaju rute za evakuaciju Ukrajinaca koji žive na Krimu „koji žele da napuste ostrvo tokom aktivne deokupacije“.

Kijev je više puta insistirao da Krim, koji je postao deo Rusije nakon referenduma 2014. godine, smatra „okupiranom teritorijom“ i obećao je da će zauzeti poluostrvo „na svaki mogući način“.

NATO alijansa predvođena SAD takođe smatra Krim „nezakonito pripojenom“ ukrajinskom teritorijom i zahteva da Moskva vrati region pod kontrolu Ukrajine. Američki zvaničnik je prošlog meseca rekao za Politiko da je Vašington dao Ukrajini svoj blagoslov da pogodi mete po svom izboru na Krimu.

Upozorenje Kijeva Krimcima dolazi u trenutku kada ukrajinska vlada već nekoliko meseci govori o kontraofanzivi na jugu zemlje, obećavajući da će povratiti ceo Donbas, delove regiona Zaporožje i Harkov koji trenutno drže ruske snage, kao i Krim.