Istočna Kina obustavlja trajekte zbog tajfuna

Istočna Kina obustavlja trajekte zbog tajfuna

PEKING – Gradovi u istočnoj Kini obustavili su trajektne usluge i obustavili nastavu dok se pripremaju za dolazak tajfuna Hinamnor, jake oluje za koju se očekuje da će pogoditi i susedni Tajvan, Japan i Koreju, prenosi Asošijejted pres.

Šangaj je u nedelju obustavio trajektne usluge i rasporedio više od 50.000 policajaca da pomognu u spasavanju i usmere saobraćaj dalje od opasnih područja.

Istočni poslovni centar Vendžou takođe je naredio obustavu svih časova u ponedeljak.

Tajfun Hinamnor je najjača globalna oluja 2022. godine i predviđa se da će se postepeno kretati ka severu u Istočno kinesko more.

Na japanskoj Okinavi naređene su evakuacije i otkazivanje letova. Takođe se očekuje da će oluja doneti intenzivne padavine na Korejsko poluostrvo, što će doneti mogućnost poplava.

Tajfun ima maksimalnu izdržljivost vetra od 175 kilometara (109 milja) na sat, prema opservatoriji u Hong Kongu.

Kineski nacionalni meteorološki centar izdao je upozorenje na žuti tajfun u nedelju u 10 sati i upozorio na jake kiše u severoistočnom Džeđiangu, Šangaju i samoupravnom Tajvanu.

Brodovima je rečeno da se vrate u luku kako bi se sklonili od vetra, a centar je takođe pozvao ljude da ne okupljaju velika okupljanja kako u zatvorenom tako i na otvorenom.

Na Tajvanu, preko 600 stanovnika okruga Novi Tajpej, Taojuan i Hsinču evakuisano je u subotu u obližnja skloništa usred jake kiše i jakih vetrova, navodi Centralna novinska agencija ostrva.

Tajfun je izazvao klizište u okrugu Miaoli na Tajvanu i odneo preko 100 stabala pored puta.

Oko 40 letova i više od 100 trajektnih linija širom Tajvana takođe je otkazano u subotu, saopštilo je gradsko ministarstvo saobraćaja i komunikacija.