Područja istočne Australije pod teškim vremenskim upozorenjima

Područja istočne Australije pod teškim vremenskim upozorenjima

SIDNEJ – Delovi istočne Australije su pod teškim vremenskim prilikama i upozorenjima od poplava, saopštila je meteorološka prognoza u nedelju, mesecima nakon što su ogromne poplave pogodile istočnu obalu zemlje, preneo je Rojters.

U martu je najmanje 13 ljudi poginulo, a desetine hiljada evakuisano zbog ekstremnih vremenskih uslova u Kvinslendu i Novom Južnom Velsu, koji su potopili gradske centre, odneli domove i prekinuli struju.

Biro za meteorologiju u nedelju je izdao upozorenje o teškim vremenskim prilikama zbog štetnih vetrova za delove jugoistočnog Kvinslenda, rekavši da su štetni udari sa najvišom brzinom od oko 100 km na sat mogući tokom dana.

„Tražite sklonište, najbolje u zatvorenom prostoru i nikako ispod drveća. Čuvajte se oborenog drveća i dalekovoda“, navodi agencija. U državi su na snazi četiri upozorenja od poplava.

U susednom Novom Južnom Velsu na jugu, na snazi je osam upozorenja o poplavama, a upozorenje o teškim vremenskim prilikama zbog štetnog talasa prekrilo je severne reke države i srednju severnu obalu, područja koja su teško pogođena martovskom vremenskom krizom.

Uzrok divljeg vremena bio je sistem niskog pritiska kod severne obale države, rekao je prognostičar.

Tokom martovske krize, vojni helikopteri su prebacivali nasukane ljude sa krovova, dok su vozači i životinje spasavani sa mostova nakon što je nabujala voda potopila okolna zemljišta.

Australija: Obilne padavine dovele do evakuacije stanovnika