Generalni direktor IAEA će u utorak izvestiti Savet bezbednosti UN o poseti Ukrajini

Generalni direktor IAEA će u utorak izvestiti Savet bezbednosti UN o poseti Ukrajini

„Sada pokušavamo da damo detaljnu procenu situacije. I planiram da napravim preliminarni izveštaj sledeće nedelje, kada budemo imali punu sliku“, rekao je Grosi na konferenciji za novinare na bečkom aerodromu po povratku iz Ukrajine.

On je dodao da će u utorak izvestiti Savet bezbednosti UN „o našim zaključcima i onome što se dešava”.

Prema rečima generalnog direktora IAEA, u Zaporožskoj elektrani se razvila „jedinstvena i bez presedana“ situacija jer „postoji ukrajinska nuklearna elektrana koju kontrolišu ruske okupacione snage“.

Na pitanje da li je IAEA naučila nešto novo kao rezultat posete, Grosi je odgovorio: „Znali smo mnogo, ali naravno naš posao je da izvršimo inspekciju. A razlika između biti tamo i ne biti je kao razlika između dana i Imali smo mnogo informacija o raznim stvarima, ali sada ja i moji tehnički stručnjaci možemo da procenimo njihovu ozbiljnost.“

Kao što je Grosi primetio, IAEA sada zna „mnogo više“ i nastavlja da dobija više informacija pošto su neki eksperti ostali u NEK Zaporožja.

On je dodao da je pitanje ustupanja kontrole nad ZNPP Ukrajini „van mogućnosti“ IAEA koja se bavi inspekcijskim i tehničkim pitanjima.

Istovremeno, Grosi nije pomenuo potrebu za stvaranjem demilitarizovane zone oko ZNPP. Na pitanje novinara o ukrajinskim kritikama IAEA zbog nedostatka ovakvih apela, on je naveo da svaka država „ima pravo da očekuje da će Agencija reći ono što bi želela da se kaže“.

Kako je saopšteno, misija IAEA na čelu sa Rafaelom Grosijem stigla je u Ukrajinu i posetila Zaporožsku elektranu koju su Rusi zauzeli 1. septembra.

ZNNP, najveću evropsku nuklearnu elektranu, zauzela je ruska vojska od 4. marta, osvajači su postavili vojnu opremu i municiju na teritoriju elektrane i granatirali okolinu.

Ujedinjene nacije, SAD i Ukrajina pozvale su Rusku Federaciju da povuče vojnu opremu i osoblje iz nuklearnog objekta.