Stefančuk poziva Evropu da pojača sankcije Rusiji

Stefančuk poziva Evropu da pojača sankcije Rusiji

„Dok ukrajinski vojnici brane ukrajinsku zemlju, Evropa treba svaki dan da razmišlja o jačanju sankcija. Energetski embargo, priznavanje Rusije kao državnog sponzora terorizma i izbacivanje Rusije iz Operativne grupe za finansijsku akciju (FATF), uključujući je na crnu listu FATF, a potpuna zabrana ruskih medija u Evropi, potpuna zabrana viza. Ima mnogo toga da se radi. I drago mi je da su evropski političari sa ovim solidarni“, rekao je Stefančuk.

On je rekao da je Ukrajini, da bi zaustavila agresora, potrebna pomoć Evrope, posebno u povećanju pritiska sankcija.

Kako je saopštila pres-služba parlamenta, glavne teme sastanka bile su posledice ruske agresije u Ukrajini, uključujući poštovanje ljudskih prava, genocid nad ukrajinskim narodom i ratne zločine koje je počinila teroristička država.

„Rusija krši sve priznate zakone i pravila ratovanja. Svakodnevno smo svedoci ratnih zločina koje čini Ruska Federacija. Civili ginu svakodnevno, a civilna infrastruktura je uništena, što nema veze sa vojnim objektima“, rekao je on.

On je takođe izvestio o humanitarnoj situaciji na privremeno okupiranim teritorijama, gde ruski osvajači svim mogućim metodama primoravaju stanovništvo na saradnju.

Ukrajina danas beleži progon od strane ruskih okupatora ukrajinskih prosvetnih radnika koji odbijaju da sarađuju sa njima, pokušaje uvođenja obrazovanja na ruskom jeziku, prinudnu deportaciju građana“, rekao je Stefančuk.