UN će pružiti pomoć u logistici misije IAEA do nuklearke Zaporožje

UN će pružiti pomoć u logistici misije IAEA do nuklearke Zaporožje

Ujedinjene nacije će pružiti pomoć u logistici misiji Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) za put do nuklearne elektrane Zaporožje preko linije fronta, izjavio je portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik.

„Pretpostavljam da će preći liniju fronta vozilima. Sekretarijat UN pruža pomoć u logistici i bezbednosti. Kada i gde će preći linije fronta, to je nešto što IAEA treba da podeli sa vama. Mislim da je jasno da će strane koje kontrolišu oblasti u kojima će se misija naći takođe biti odgovorne za njenu bezbednost“, rekao je Dižarik na konferenciji za novinare, prenela je agencija Tas.

Tim eksperata za nuklearni nadzor UN stigao je u Kijev u ponedeljak uveče i od sutra će kontrolisati nuklearnu elektranu Zaporožje na jugu Ukrajine, saopštila je prethodno IAEA.

Generalni direktor IAEA Rafael Grosi, tim stručnjaka i inspektora krenuli su u misiju podrške u Zaporožju, kako bi pomogli u osiguravanju nuklearne bezbednosti u ukrajinskoj elektrani, koja je pod ruskom kontrolom, i preduzeli vitalne zaštitne aktivnosti.