EU je formirala radnu grupu za popunu zaliha oružja država članica

EU je formirala radnu grupu za popunu zaliha oružja država članica

Evropska unija je formirala radnu grupu, čija je svrha da uspostavi zajedničku nabavku naoružanja za zemlje članice EU kako bi popunile svoje vojne zalihe.

Kako prenosi „Evropska istina“, to je izjavio šef spoljnopolitičke službe bloka Žozep Borel na konferenciji za novinare u utorak nakon rezultata neformalnog sastanka ministara odbrane EU.

On je podsetio na apel u svoje ime i u ime predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen liderima EU da promovišu zajedničku nabavku naoružanja i jačanje proizvodnih kapaciteta.

„Troškovi će se povećati, potražnja za proizvodima (vojne industrije) će se povećati. I odbrambena industrija bi u skladu s tim trebalo da poveća proizvodnju“, predviđa Borel.

„U tom cilju smo formirali radnu grupu za podršku državama članicama i koordinaciju njihovih potreba kako bi popunili svoje zalihe naoružanja. Kao što znate, Evropska komisija će izdvojiti 500 miliona iz budžeta EU za naredne dve godine da stimuliše zajedničke kupovine oružja u EU“, dodao je on.

Podsetimo, u julu je evropski komesar za unutrašnje tržište Tijeri Breton najavio plan koji bi omogućio zemljama Evropske unije da zajednički kupuju oružje.

U maju je evropska komesarka za konkurenciju Margrete Vestager najavila stvaranje posebne radne grupe za razvoj evropskog programa investicija u odbranu u trećem kvartalu 2022. godine.

U martu su ministri spoljnih poslova i odbrane zemalja EU odobrili Strateški kompas – prvi koncept Evropske unije u oblasti odbrane i bezbednosti.

Kompas daje Evropskoj uniji akcioni plan za jačanje bezbednosne i odbrambene politike EU do 2030. godine. Ključna odredba ovog plana je stvaranje evropskih snaga za brzo reagovanje od 5.000 vojnika.