Rusija tvrdi da je pokušaj kontraofanzive Ukrajine propao

Rusija tvrdi da je pokušaj kontraofanzive Ukrajine propao

Ukrajinska „kontraofanziva“ u Hersonu, koja se mnogo najavljivala, „užasno je propala“, insistiralo je u ponedeljak rusko Ministarstvo odbrane, navodeći procenjene gubitke koje je Kijev pretrpeo tokom operacije.

Ukrajinske snage pokušale su da napadnu u tri pravca po naređenju predsednika Vladimira Zelenskog, ali nisu uspele, objasnila je Moskva.

Ruske trupe nanele su „velike gubitke“ ukrajinskim napadačima tokom dnevnih borbi, navodi se u saopštenju. U Kijevu je uništeno 26 tenkova, 23 borbena oklopna vozila, još devet oklopnih vozila i dva jurišna aviona SU-25, dok je, prema rezimeu, izgubljeno više od 560 vojnika.

Ranije tog dana, ukrajinski list Suspilne citirao je portparola Južne komande Nataliju Humenjuk da su počele „ofanzivne akcije u različitim pravcima“, „uključujući i Hersonsku oblast“. Ona, međutim, nije ponudila detalje, rekavši samo da je „svakoj vojnoj operaciji potrebna tišina“.

Do ponedeljka uveče, međutim, Generalštab Oružanih snaga Ukrajine pomenuo je samo ruski napad u blizini sela Potemkino.

Kijev je celo leto pričao o „hersonskoj kontraofanzivi“, dok je tražio još oružja i municije od svojih zapadnih pristalica. U video obraćanju narodu u nedelju, Zelenski je obećao da će se „Ukrajina vratiti“ u Donbas – kao i Harkov, Zaporožje, Herson i „definitivno na Krim“.