Klimatski naučnici pozivaju na građansku neposlušnost

Klimatski naučnici pozivaju na građansku neposlušnost

Klimatolozi širom sveta treba da napuste svoje laboratorije i ne samo da izađu na ulice, već da se uključe u akte građanske neposlušnosti kako bi usmerili pažnju na klimatsku katastrofu koja se preti, tvrdi grupa naučnika u članku koji je objavio časopis Nature Climate Change.

Grupa, koja se sastoji od pet klimatskih naučnika i jednog politikologa specijalizovanog za studije građanske neposlušnosti, okrivila je „neaktivnost vlada, industrije i civilnog društva“ za potencijalno nadolazeću katastrofu i upozorila da je „vreme malo da se obezbedi održiva i održiva budućnost“.

Oni „sa stručnošću“ koji su „spremni da svoju zabrinutost iznesu na beskompromisniji način“ mogu da pribegnu građanskoj neposlušnosti, navodi grupa, hvaleći takvu taktiku zbog njihovog „potencijala da preseku bezbroj složenosti i konfuzije oko klimatske krize“ i njegovu „efektivnost kao komunikativnog čina“. Koautori su takođe citirali tinejdžersku klimatsku aktivistkinju Gretu Tunberg, koja je svojevremeno pozvala svoje sledbenike da se „ponašaju kao što biste u krizi“.

Pet britanskih i jedan švajcarski naučnik priznali su da su svi „učestvovali i nudili podršku grupama koje sprovode građansku neposlušnost u cilju pritiska na klimatsku akciju“.

Šestoro naučnika odbacilo je svaku potencijalnu kritiku da bi oni ili njihov kolega napustili nepristrasnost učešćem u takvim protestima. „Tradicionalni načini istraživanja i komunikacije“ ne zadovoljavaju potrebe modernog vremena, tvrdili su, dodajući da „široko rasprostranjena ideja da bi naučnik trezveno predstavljanje dokaza“ onima na vlasti služio najboljem interesu čovečanstva „sama po sebi nije neutralna perspektiva“, ali navodno „naivna“ pozicija koja cementira status kvo.

„U međuvremenu, odavno smo došli do tačke u kojoj je građanska neposlušnost naučnika postala opravdana“, tvrdili su koautori. Zapadne nacije, a posebno Velika Britanija, već su duže vreme svedoci čina građanske neposlušnosti u ime zaštite klime, pri čemu je pobuna za izumiranje (KSR) jedna od najvidljivijih grupa koje koriste takvu taktiku.

Iako KSR tvrdi da je nenasilna organizacija, često je optužen za vandalizam i sukobio se sa policijom u brojnim prilikama. Jedan od njegovih suosnivača, Gejl Bredbruk, uhapšena je u Velikoj Britaniji prošle godine pod sumnjom za prevaru nakon što je njen pokret pozvao na „neposlušnost duga“.