Slovačka poziva ruskog ambasadora zbog učešća u „antifašističkoj“ akciji

Slovačka poziva ruskog ambasadora zbog učešća u „antifašističkoj“ akciji

Ministarstvo spoljnih poslova Slovačke pozvaće u utorak ruskog ambasadora Igora Bračikova u vezi sa njegovim učešćem u političkom događaju stranke Smer-SD bivšeg slovačkog premijera Roberta Fica, prenosi „Evropska istina“.

„Osuđujem odluku stranke Smer-SD, koja je danas pozvala ambasadora Ruske Federacije na svoj politički događaj pod maskom proslave Slovačkog nacionalnog ustanka i aplaudirala njegovom govoru“, napisao je na Fejsbuku šef slovačkog MIP-a Ivan Korčok.

Prema rečima šefa slovačkog MIP, „neprihvatljivo je da su pripadnici Smer-SD stajali sami ispred predstavnika države koji su vodili brutalan rat protiv našeg komšije, i gazili spomenik onima koji su dali živote za slobode i borio se na desnoj strani ustanka“.

„Smer sada konačno i zvanično, a ne samo rečima, staje na stranu agresora i podržava ga u ratu protiv Ukrajine“, dodao je Korčok.

Postupanje ruskog diplomate Bračikova, koji je učestvovao u događaju Smer, šef slovačkog MIP-a je nazvao „potpuno suprotnim osnovnim principima nemešanja stranog diplomate u unutrašnje stvari“.

Ruska ambasada u Slovačkoj potvrdila je da je Bračikov, na poziv Smera, učestvovao u „svečanosti polaganja venaca na spomenik herojima Slovačkog nacionalnog ustanka u gradu Zvolenu, koji je u avgustu-septembru 1944. godine bio jedan od središta oružane borbe slovačkog naroda protiv fašističkih osvajača“.

Komentarišući optužbe za „mešanje u unutrašnje stvari“, ambasada je saopštila da 2022. godine prvi put nisu pozvani na tradicionalnu proslavu u gradu Banska Bistrica, obrazlažući to neželjenim prisustvom predstavnika ruske Federacija.

„Što se tiče situacije u Ukrajini, navodimo da je naša ocena onoga što se dešava u ovoj zemlji dijametralno suprotna onoj koju ima aktuelna vlada Slovačke Republike“, dodala je ruska ambasada.